Последни новини
Home / Законът / Осем дисциплинарни дела на съдии чакат тълкуването на ВАС

Осем дисциплинарни дела на съдии чакат тълкуването на ВАС

Defakto.bg

Има график за тълкувателните решения, натоварен е, каза Георги Колев

От общо 13 висящи във ВАС дела за дисциплинарни наказания на съдии, 8 са спрени в изчакване на емблематичното решение по тълкувателно дело № 7 от 2015 г. Това стана ясно от доклад на дисциплинарната комисия на съдийската колегия, представен днес от председателя й Галя Георгиева. Данните са към края на април т.г.

Подобна справка вече бе представена с данни към края на февруари, тогава висящите дела бяха общо 14, а спрените – 7.

В същото време Общото събрание на ВАС взе решенията си по въпросното тълкувателно дело в края на януари т.г., но още не е насрочено заседание за гласуването на мотивите, т.е. за окончателното решение. А то е ключово за дисциплинарната практика на съвета. Чакат се например отговори какви са правомощията на ВАС, като отмени наложено дисциплинарно наказание и най-вече дали е допустимо казусът да се връща на „поправителен“ на кадровиците и да им се дава възможност да санкционират по-новому конкретния магистрат или не. Питаше се също може ли член на ВСС, поискал наказание, да е и член на дисциплинарния състав по същото дело или не.

Това даде повод на Калин Калпакчиев и на Юлия Ковачева днес да попитат председателя на ВАС Георги Колев защо се бави въпросното дело. Колев отговори, че си има строг график, а тълкувателните дела били много. От което не стана ясно кога ще излезе дълго чаканото решение, може и след изтичането на мандата на този ВСС.

В списъка на спрените дела са уволнението на Мария Иванова от СГС още от 2014 г., на Румяна Ченалова, наказанията на Владимира Янева и бившата й заместничка Румяна Ченалова, отказът на ВСС да бъде наказана другата заместничка Богдана Желявска и други.

Светла Петкова впечатли колегите си от ВСС с изявлението, че понеже тя била докладчик по част от тези може би съдиите от ВАС чакали да изтече мандата й, за да не се чувствали неудобно да решат казусите. И прикани справката да се изпрати на ВАС, „да не се чувстват колегите зависими, в рамките на шегата”. Обясни също, че забавата отеквала негативно върху нея, а „всеки си има планове”.

„Дори на шега не можем да правим такива недопустими закачки с колеги съдии”, скочи Калпакчиев. Напомни, че основната причина за забавите е спирането заради тълкувателното решение на ВАС. Както и че в никакъв случай съветът, като страна по делата, не може да взема отношения по тях.

„Няма да коментирам конкретни дела, може би нашият мандат ще изтече, докато някои дисциплинарни производства приключат. Бих го възприела като сериозно безпокойство, всеки от нас ще получи атестация, оценка на дейността си, виждам някои дела, по които аз съм била докладчик, но не е известно какво по-нагоре ще се случи с тези актове. Не е добър отзвукът”, каза и Галя Георгиева.

В крайна сметка колегията прие справката за сведение.

Днес бяха образувани и 3 нови дисциплинарни дела срещу съдии, всичките от СРС, като предложенията са на Калоян Топалов. Тръгват дисциплинарни дела срещу Атанас Додов, Филип Савов и Полина Хаджимаринска от Софийския районен съд.

С 11 срещу 1 гласа (на Георги Колев) колегията днес отказа да заличи предсрочно наказанието на съдията по фалита на ТВ 7 Ивайло Родопски.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.