Последни новини
Home / Законът / Бившият зам.министър на Външно Христо Ангеличин с обвинителен акт в съда за престъпление по служба

Бившият зам.министър на Външно Христо Ангеличин с обвинителен акт в съда за престъпление по служба

Defakto.bg

Повдигнатото на 20 януари т.г. обвинение на  заместник-министъра на външните работи Христо Ангеличин вече е трансформирано в обвинителен акт, който е внесен в съда, съобщи държавното обвинение.

Ангеличин е обвинен за престъпление по служба, тъй като е отговорен за планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). От съобщението на прокуратуратата става ясно, че комисията за отнемане на престъпно имане е уведомена за  повдигнатото обвинение на Ангеличин. Това значи, че започва проверка дали имотното му състояние съответства на доходите.

Сигналът бе подаден от Кристиян Вигенин в края на ноември 2016 г. , а в средата на декември прокуратурата обяви, че разследва служители на Външно.

Ето какво гласи прокурорското съобщение от днес, 10 май:

Днес, 10 май 2017 г., СЗ“Антикорупция“ – СГП внесе обвинителен акт срещу Христо Ангеличин – бивш заместник министър на външните работи за престъпление по служба/ чл. 282 ал.1 НК/.

Той е обвинен в това, че в периода от 17.11.2016 г. до 05.12.2016 г. в гр.София, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение заместник министър на външните работи нарушил служебните си задължения с цел да набави за „Б.“ ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро /839 876,43 лв./, както и нарушаване на принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност от страна на МВнР като публичен възложител на обществени поръчки.

Със своя заповед от 08.10.2015 г. министърът на външните работи е упълномощил Христо Ангеличин да наблюдава и контролира дейността на структурни звена Дирекция „Бюджет и финанси“, Дирекция „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“ и Дирекция „Сигурност“.

Във връзка с предстоящото председателство на Република България в Съвета на Европейския съюз, от МВнР бил изготвен „План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.“. Според този план подмяната на централите трябвало да бъде извършена през 2017 г., след изпълнение на обществена поръчка.

Необходимата сума за подмяната на телефонните централи била над определения от ЗОП праг, което е налагало провеждане на открита процедура.

Вместо това, а и в нарушение на забраната за разделяне на обществените поръчки, не била проведена обществена поръчка, а Ангеличин разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства /ПП – Брюксел, ЗП – Брюксел, ПП – Женева, посолства – Париж, Рим, Виена, Берлин, Брюксел, Варшава, Стокхолм, Анкара и ГК Истанбул/ да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество/„Б“ ЕООД/ общо сумата от 429 422 евро /839 876,43 лв./ за закупуване на телефонни централи, с които дружеството не е разполагало и не е могло да достави, поради липса на сертификат.

На всеки посланик били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума.

Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с 429 422.00 евро.

Щети в този размер не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата и незабавно започване на проверка от ДАНС в МВнР, част от ръководителите не са предприели действия по превод на парите за телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите.

В хода на разследването е изискана цялата документация по случая. Разпитани са 15 свидетели.

Христо Ангеличин е с мярка за неотклонение „Подписка“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Бившият зам.-министър на МВнР има обвинение и за безстопанственост по разследването, по което вчера беше обвинен и бившият външен министър Даниел Митов. Вместо да проведе обществена поръчка, външното министерство сключило споразумения с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да ползва услугите на фирма, с която договор имало само земеделското ведомство. Той бил за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ. Без да проведе обществена поръчка, външното министерство започнало да ползва услугите на фирмата и платило за тях над 494 000 лева

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.