Последни новини
Home / Законът / Иманярка, укривала в тайници колекции с артефакти, влиза във Варненския окръжен съд

Иманярка, укривала в тайници колекции с артефакти, влиза във Варненския окръжен съд

Defakto.bg
Денарий (лат. denarius — състоящ се от десет) е древна римска сребърна монета, която се равнявала на 10 медни аса. Била най-използваната монета в обращение. Снимката не е свързана с обвиняемата, тя е само за илюстрация

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 49-годишна жена за иманярство, търсила, държала и укрила стотици артефакти от античността и Средновековието 

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 49-годишната Иванка И., която ще отговаря за държане на културни ценности, за които не съобщила на властта в законовия срок, както и за държане на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти, съобщи пресслужбата на Апелативна прокуратура. Престъпленията, за които е обвинена са по  чл.  278, ал. 6 и по член 277а, ал. 7 от Наказателния кодекс.

Дейността на Иванка, която била сред най-известните иманяри не само във Варна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил „име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г., сочи прокуратурата.

След претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти – медни и сребърни монети, датирани основно през османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I – IV век преди Христа. Според назначените експертизи укритите артефакти представлявали систематични  колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя. В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от подсъдимата Иванка И., ( известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната), са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които  са открити доказателства за иманярска дейност.

Ако бъде призната за виновна от Варненския окръжен съд, 49-годишната подсъдима може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба от 3000 до 15 000 лева.Съдът  може да наложи и конфискация до една втора от имуществото й, както и да я  лиши от право да заема определена държавна или обществена дейност и от право да упражнява определена професия или дейност.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.