Последни новини
Home / Законът / Три варианта за възстановяване на административен ръководител (тълкуването на съдийската колегия на ВСС)

Три варианта за възстановяване на административен ръководител (тълкуването на съдийската колегия на ВСС)

Defakto.bg

По повод конкретен казус – на бившия председател на административния съд във Враца Силвия Димитрова, съдийската колегия на ВСС излезе с принципно решение по правилата за възстановяване на административните ръководители. Наложи се, след като последните промени в Закона за съдебната власт, в сила от 9 август м.г., изрично предвидиха след изтичането на мандата им те да се връщат на заеманата преди избора или равна по степен длъжност (чл. 169, ал.5 от ЗСВ). Изключението е в случаите, когато ръководителите са били назначени от по-ниско ниво на съдебната власт. Замисълът на законодателя бе ясен – занапред да няма колебания, разнобой и двоен аршин за шефовете с изтекъл мандат.

В същото време в сблъсъка с конкретни случаи кадровиците започнаха да си задават конкретни въпроси и да предлагат различни решения. Например Силвия Димитрова бе възстановена в съда, който е ръководила, но пътьом е депозирала и молба да бъде преместена в административния съд София-град. Дебатът по нейния случай се подновяваше в ред поредни заседания на съдийската колегия. Вчера най-накрая той бе закрит.

Ето решението, според съобщението на ВСС:

„Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение молбата на Силвия Петрова Димитрова – съдия в Административен съд – Враца, за изменение на решения на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 15/11.04.2017 г., т. 24.1 и т. 24.2., с което е оставено без уважение искането й за преместване в Административен съд – София-град.

Колегията прие решение, обхващащо приложението на всички предвидени хипотези по чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт в случаите на упражняване правото на административните ръководители с изтекъл мандат да се върнат в същия орган на съдебната власт на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност в друг орган на съдебната власт, с изключение на случаите, когато административните ръководители са били назначени от по-ниско ниво, както следва:

  • В случаите, когато мандатът на административния ръководител е изтекъл и в същия орган на съдебната власт има свободна длъжност, на която той да се върне, не се провежда процедура за възстановяване, тъй като нормата на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ е императивна и връщането на магистратска длъжност се извършва ex lege;
  • В случаите на изтекъл мандат на административен ръководител, при липса на свободна длъжност „съдия“ в същия орган на съдебната власт и заявено желание от магистрата за оставане в съда, се разкрива нова длъжност „съдия“ без оглед на показателите за натовареността на съдиите в него;
  • В случаите на изтекъл мандат на административен ръководител, при липса на свободна длъжност „съдия“ в същия орган на съдебната власт и отказ на магистрата за оставане в съда, той се премества на свободна длъжност „съдия“ в друг равен по степен орган на съдебната власт, при съобразяване данните за натовареността.

Съдийската колегия на ВСС отмени решението си по протокол № 15/11.04.2017 г., т. 24.3 за откриване на процедура за преназначаване на магистрати по реда на чл. 194 от ЗСВ от Административен съд – Враца в Административен съд – София – град.“

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.