Коя е тя

Мария е  родена на на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 г.

До 2008 г. е асистент научен изследовател в академията.

За първи път става евродепутат от ГЕРБ през 2009 г.

От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент.
На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени.
През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.
След европейските избори през 2014 г., Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените.

През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията

Мария Габриел е омъжена за Франсоа Габриел, който през 2012 г. е  част от екипа на председателя на групата на ЕНП в европарламента Жозеф Дол.  През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.