Последни новини
Home / Законът / Владислав Славов до „Де Факто“: Уведомихме премиера Борисов за „брака“ в юридическото обучение

Владислав Славов до „Де Факто“: Уведомихме премиера Борисов за „брака“ в юридическото обучение

Defakto.bg
Председателят на СЮБ Владислав Славов

Гаф на дати в Наредбата за единните стандарти на юридическото образование чертае нулев прием за специалността  „Право“ през 2017 г.

„Убедени сме, че един от най-съществените елементи на провежданата реформа на съдебната власт е категорична промяна в модела на юридическото образование и чувствително намаляване на правните факултети.  Благодарим Ви, че дадохте подходяща трибуна на позицията ни отразена в Декларацията“.

Това заявява в писмо до редакцията на „Де Факто“ председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов.  В сряда „Де Факто“ публикува остра декларация на СЮБ по повод новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“, за която юристите заявяват, че не решава  проблеми в юридическото обучение, а ги задълбочава.

Чрез писмото си до „Де Факто“, Владислав Славов уведомява обществеността, че  СЮБ продължава усилията си България да развива правната наука според европейските стандарти и критерии за обучение.

 

Уведомяваме Ви, че декларацията е изпратена до министър председателя на Р България г-н Бойко Борисов, до зам.- председателя на Министерския съвет г-жа Екатерина Захариева, до министъра на правосъдието г-жа Цецка Цачева, до министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.“

От писмото на Владислав Славов, научаваме също, че   СЮБ е алармирал за още един сериозен пропуск,  който би могъл да поднесе новина  за нулев прием по специалността „Право“ през 2017 година.

„В съпроводителното писмо сме информирали цитираните държавни ръководители, че ПМС 82/26.04. 17/ДВ бр. 35/02.05. 17 г. приема Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и отменя действащата наредба.   Постановлението е в сила от 06.05 17 г. и съгласно изричен текст (пар.7 ПЗР) на новата Наредба тя влиза в сила от учебната 2018 г. – 2019 г. , т.е. от 6 май 2017 г. до септември 2018 г. няма да има действаща наредба.  Може би ще имаме нулева година за специалност „Право“, казва  Славов, надявайки се, че предположението му ще остане само шега. Факт, е обаче че ако не бъде навреме отстранен гафът – има  всички юридически основания да се смята, че  учебна година за юристи – няма да има.

И още „дреболии“ са прихванали от Съюза:  „Не е без значение и обстоятелството, че не е посочена дата за начало на учебната година, а тя в различните ВУЗ не е еднаква!  Отделен въпрос е, че Наредбата съдържа правила за прием на студенти, а това става по-рано!“, напомня шефът на СЮБ Владислав Славов.

 Още по темата в Де Факто:  СЮБ: Наредбата за изучаване на „Право“, не посяга на „брака“ в юридическото образование)

About Лилия Христовска

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.