Последни новини
Home / Законът / Последно: Избират председател на ВАС на 11 септември

Последно: Избират председател на ВАС на 11 септември

Defakto.bg

Пленумът на ВСС ще избира нов председател на Върховния административен съд на 11 септември. Това за последно решиха кадровиците днес с 13 срещу 6 гласа.

Така по предложение на сегашния председател на ВАС Георги Колев вотът за негов наследник ще изпреввари с 10 дни дори и най-ранния досегашен вариант на хронограмата.

Във всички случаи е ясно – отговорният избор ще се извърши от действащия ВСС. Въпросът защо бе нужно разместването на гласуването в рамките на самия месец септември така и не получи ясен отговор, сиреч потъна в мъгла.

Вариантите

До днес вариантите за  избор на председател на ВАС, според изработената хронограма бяха три, съобразени със законовата повеля процедурата да се открие най-рано 6 месеца и най-късно 4 месеца преди да изтече мандатът на действащия председател Колев. Неговият мандат изтича на 22 ноември.

Така най-ранният вариант за избор на наследник предвиждаше процедурата да се открие на 25 май, на следващи 4 заседания през юни да се номинират кандидати за поста, през юли да текат сроковете за становища, а самият избор във ВСС да е на 21 септември. При този вариант пленумът на ВАС също спокойно можеше да изслуша кандидатите във втората половина на септември, след края и на ученическата, и на съдебната ваканции.

Другите два варианта оставяха самият избор за 9 ноември, т.е. при новия ВСС. Разликата бе в датите на откриването на процедурите и останалите срокове. Така при най-късните разчети процедурата би трябвало да стартира на 20 юли, при средния вариант – на 22 юни.

Днес се е появил четвъртият вариант на Георги Колев – старт на 25 май, избор на 11 септември.

А с голямо мнозинство ВСС се отказа от избори през ноември.

Защо е бързането?

Единствената разлика между двата останали варианта е кога ще бъде изслушването на кандидатите от пленума на ВАС, както повелява законът, обяви Юлия Ковачева. „Предложената хронограма е съобразена със съдебната ваканция, както и с почивните дни през септември“, подчерта тя.

От последвали изказвания се разбра и друго – разликата от 10 дни е същностна за това в какъв състав ще се събере пленумът на ВАС, за да каже тежката си дума за кандидатите – в рехав или в почти пълен. Изтъкнато бе включително и че предлаганата от Колев дата за избор на негов приемник от самия ВСС се пада в понеделник, когато пленумът на кадровиците по принцип не заседава.

„Отсега залагаме несъвършенство, лош резултат, създаваме затруднения, граничещи с невъзможност за изслушване на претендентите от съдиите от ВАС“, заключи Калин Калпакчиев.

„Колегите от ВАС ще се постараят да участват винаги, ако преценят. Вярвайте ми, това, което предлагам, е съобразено с много от тях“, отговори Георги Колев.

Най-интересният въпрос: кои ще са кандидатите, още тъне в мъгла. Името на Димитър Узунов бе спрегнато публично отдавна, усилено се говори и за съдията от ВАС Георги Чолаков като сериозен претендент за председателския пост. А може да се появят и други. До юни още има време.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.