Последни новини
Home / Законът / До две седмици прецизират обвиненията за трагедията „Хитрино“

До две седмици прецизират обвиненията за трагедията „Хитрино“

Defakto.bg

Остава версията превишена скорост

До две седмици ще бъдат прецизирани обвиненията на двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино – главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков. Това каза директорът на националното следствие Евгени Диков пред журналисти днес. До лятото се очаква делото да влезе в съда.

На 10 декември м.г. взрив изпепели хора и къщи на гара Хитрино, дни по-късно бяха арестувани машинистите. Делото бе възложено на НСлС. А, покрай него, гръмна и скандал – следователят Страхил Каменички даде зам.-главния прокурор Борислав Сарафов на съд за обиди на служебно съвещание по делото в Шумен. Включително за обвинения, че следователите са безделници, а Каменички – със „заешко сърце“. Ще докажем, че не сме безделници, каза днес Диков.

Според разследващите превишената скорост е едиствената причина за тежкия инцидент, при който се взриви цистерна, заяви шефът на НСлС. И уточни, че до момента не е установено да има претоварени цистерни, а само, че влакдът се е движил с двойно по-висока скорост. Фирмата-собственик на влака е осигурила достатъчно време за почивка на машинистите. Вината обаче е колкото на главния машинист, толкова и на колегата му, защото по правилник и двамата имат задължения. Те са пътували в първия локомотив и според правилника ако първият машинист не забележи светлинния сигнал на семафора, то колегата му трябва да реагира.

Машиниститите са имали информация предварително, че трябва да спрат на гарата в Хитрино. Имало е обаче редица случаи, при които влаковата композиция не е спирала. Освен това локомотивите са оборудвани с устройство за бдителност. Така на всеки 30 секунди се натиска бутон. В този случай системата при заспиване не е задействана система и за това влакът не е бил спрян автоматично.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.