Последни новини
Home / Законът / Изслушването на Евгени Диков: Съдбата на следствието, натоварването с дела, бъдещето на професията

Изслушването на Евгени Диков: Съдбата на следствието, натоварването с дела, бъдещето на професията

Defakto.bg

Съдбата на следствието и особено на НСлС, натоварването на следователите с дела, за да излязат от „будната кома“, предоляването на драстичните разики между засипаните с работа столични следователи ивсичкиостанали – това вълнуваше дднес ощото събрание на професията при изслушването на Евгени Диков.

Директорът на НСлС Диков е единственият кандидат за единственото място от квотата на следователите в новия Висш съдебен съвет.

Той влиза в системата през 1981 г. като прокурор, после преминава в адвокатурата, през 2003 г. е назначен в НСлС, после във ВКП, а през 2013 г. след уволнението на Николай Кокинов бе и.ф. градски прокурор на София. В същата година действащият ВСС го избра начело на националното следствие.

Нямам кариерни амбиции оттук нататък, ако бъда избран за член насъвета, след изтичането на мандата му излизам в пенсия, обяви Диков днес пред колегите си. Каза го и като вид гаранция – ще направя всичко, което мога, за вас.

„И три мандата начело на НСлС не биха били достатъчни  да се заличат резултатите от едно среднощно парламентарно заседание, на което професията бе посечена“, каза Евгени Дикжв от импровизираната трибуна на зала „Унверсиада“. Но видя надежда – конкурсът за младши следователи бе възстановен, а 46 са се борили за 1 място, т.е. интерес сред младите юристи има.

Следователите слушаха Диков с интерес.

Концепцията му е известна. Най-общо: мястото а прокуратурата и следствието е в съдебната власт, няма нужда от повече конституционни промени,  нужни са Кодекс за административните нарушения и наказания, който да раздели простъпките и престъпленията. Диков пледира също за промени в НПК за въвеждането на модерните технологии в разследването, а излишният формализъм да отпадне. Както и за нов НК, в който да намерят място „новите“ престъпления, но да остане високата степен на кодификация на деянията.

Кандидадът бе категоричен – излага всичко това с ясното съзнание, че ВСС няма законодателна инициатива, но може да е посредник за включването на магистратите в законодателиня процес и прякото им участие при избаротването на законопроектите.

Предварително от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) бяха задали шест въпроса към Евгени Диков, на които той отговори днес. На питането трябва ли в момента да отпадне евромониторингът над правосъдието и вътрешния ред у нас, отговорът бе – или да се въведат еднакви критерии за наблйдение над всички държави от ЕС, или мониторингът над България трябва да падне. Стига се изпълнявали робята на страшилище и торбалан за Европа, призова той.

На въпроса дали е последователна политиката на действащия ВСС по назначенията на административни ръководители, отговори: „Видимо всичко е според законовите изисквания, ако има нещо невидимо, аз няма как да го знам“. Обяви се за запазването на Гражданския съвет км ВСС в сегашния му вид, но против програмното бюджетиране. Защото то изисква ясни цели и показатели, а с какви дела ще е натоварена третата власт не подлежи на прогноза..

Последваха въпроси. Как да стане така, че разликата в натовареността между различните следствени отдели да не е 7-8 пъти, попита шефът на отдела в Разград.

„Натовареността на следователите зависи преди всичко от благосклонността на окръжния прокурор. За да се промени това, делата трябва да станат повече по силата на закона.За мен нормалното е 25 % от делата да са в следствието, сега 95-97 % от разследванията отиват в МВР“, отговори Диков.

Следователка от НСлС изтъкна, че националното следствие очевидно е оставено на доизживвяване, защото тамрядко се пращат дела, докато в следствените отдели на спецпрокуратурата и на СГП изнемогмат. „Вие с вашия авторитет какво ще направите? На нас не ни харесва да сме в будна кома, живеем с надежда за нормална политика и нормално натоварване на следователите от НСлС, които не сме пред пенсия и искаме да работим“, заяви тя.

„Откакто съм директор през последните 3 г. не съм върнал нито едно изпратено ни дело. Вече казах – за мен посоката е в идването на делата по силата закона“, отвърна Евгени Диков.

Мая Кипринска от НСлС, член на предишния съдебен съвет, охарактеризира Евгени Зиков като „човек с воля“. Подкрепи го и шефът на Камарата на следователите Петко Петков.

Гласуването ще е на 20 юни.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.