Последни новини
Home / Законът / Следователите откриха изборния маратон за нов ВСС

Следователите откриха изборния маратон за нов ВСС

Defakto.bg

Следователите откриха изборите за нов ВСС днес.

В зала „Универсиада“ в София се събраха 236 от общо 444 следователи в страната и законовото изискване бе изпълнено – да присъстват повече от половината от магистратите.

Следователите трябва да изпратят във ВСС един свой представител, един е и издигнатият кандидат – директорът на националното следствие и зам.-главен прокурор Евгени Диков. По принцип именно директорът на НСлС би трябвало да открие общото събрание, но в случая това бе сторено от друг зам.-главен прокурор – Пенка Богданова. А събранието се водеше от зам.-шефа на НСлС Кънчо Митов.

Като гости дойдоха и Ясен Тодоров и Румен Георгиев от ВСС.

За първи път тази година съдиите и прокурорите ще избират пряко своите представители във ВСС, на принципа 1 магистрат – 1 глас. За следователите обаче този вот не е новост – като най-малобройна гилдия те вече няколко пъти са гласували пряко, а не чрез делегати за член на съвета от тяхната квота.

Днес общото събрание трябва да изслуша кандидата Диков, гласуването ще е следващата събота, на 20 май.

Новите законови правила вече бяха тествани вначалото на годината при попълването на прокурорската квота на действащия ВСС и избора на Розалин Трендафилов за 25-и член на съвета.

За разлика оттогава днес в зала „Универсиада“ следователите бяха подсигурени технически – те избираха водещ заседанието и различни комисии не с вдигане на ръце (както прокурорите през зимата), а безжично. Оказа се, че съветът е наел за събранието фирма, подсигурила безжичния вот.

За същинския вот на 20 май магистратите имат право на избор – дали да гласуват с бюлетини или електронно. Заявки за електронен вот са дали 363 следователи.

About De Fakto

Проверете също

Зарков потвърди подкрепа за XXX-тия конгрес на Международната федерация по европейско право в София

Министърът на правосъдието Крум Зарков препотвърди ангажимента на Министерството на правосъдието за институционална подкрепа при …

Радев: Високата избирателна активност изисква отговорна кампания на държавата за доверие в изборния процес

Предстоящите избори трябва да излъчат управленско мнозинство с висока легитимност, което да се заеме с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.