Последни новини
Home / Избрано / Срочен трудов договор може да се сключва до два пъти

Срочен трудов договор може да се сключва до два пъти

Defakto.bg

Имам  срочен трудов договор за 6 месеца. Колко пъти след изтичане на срока договорът може да се поднови отново като срочен и какви са условията? –В.Маринова, София

Поначало трудовият договор за изпълнение на работа по основния предмет на дейност в предприятието трябва да се сключва за неопределено време. А трудов договор за определен срок се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности. С други думи – с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия. Само по изключение срочен трудов договор за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.

Това означава, че срочен трудов договор може да се сключи най-много два пъти. В този смисъл има и становище на Министерството на труда и социалната политика.

Важно е да се знае, че ако клаузите на трудов договор за определен срок са в нарушение на посочените правила, той се смята сключен за неопределено време.

Срочният трудов договор не трябва да се бърка с клаузата за изпитване. Важно е да се има предвид, че уговорка за изпитване може да бъде записана в съдържанието както на безсрочен, така и на срочен трудов договор. Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшества от договор със срок за изпитване до шест месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него. През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

Справка: чл. 68 и чл. 70 от Кодекса на труда.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.