Последни новини
Home / Законът / Камарата на ЧСИ: Запорираме помощи и обезщетения заради пропуски в закона

Камарата на ЧСИ: Запорираме помощи и обезщетения заради пропуски в закона

Defakto.bg

„Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие от страна съдебните изпълнители. Проблемът е в нормативната уредба“ – за това напомниха днес от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Поводът са включително внесените в новия парламент два проекта за промени в Гражданския процесуален кодекс – от БСП и от „Воля“. В голяма част от текстовете те се припокриват, повтаряйки идеите на омбудсмана Мая Манолова. В проекта, внесен от БСП се прави опит и за решение на дългогодишния проблем със запорите по банкови сметки, за които отдавна предупреждават и самите частни изпълнители.

Ето какво още казват от Камарата на ЧСИ:

„По закон ЧСИ трябва да запорира сметките на длъжника, за да удовлетвори неговия кредитор. Заради банковата тайна обаче той няма никаква информация какъв е произходът на парите по сметката му –  дали средства са социална помощ, пенсия, трудово възнаграждение или други, попадащи в графата изцяло или частично „несеквестируеми вземания“. Гражданите трябва да знаят, че законът изисква налагането на запор да изпреварва уведомяването им за образуванато изпълнително произвоство, тъй като длъжникът би могъл да изтегли парите си от банката и кредиторът да не може да се удовлетвори. Стигне ли се до там, най-бързият начин за вдигане на запора е длъжникът да информира съдебния изпълнител и той да вдигне запора върху несеквестирумата сума.

Преди 4 години първа Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) посочи публично проблема с липсата на гаранции за несеквестируемите средства. Проведе множество срещи, включително и с Министерство на правосъдието и Асоциация на банките, за да се стигне до конкретни промени в ГПК, с които тези средства да получат законова защита. Предложеното решение е банките, (които заедно с длъжника са единствените наясно с произхода на сумите) да не ги запорират, като уведомяват съдебния изпълнител. Текстовете в пакет с още предложения в защита на длъжника като въвеждането на електронни запори, обжалване на действията,справедливост на оценките, подсъдност на делата по адрес на длъжника и много други,са внесени от предишното правителство още в миналото Народното събрание. Те са изпратени и на Омбудсмана. Законопроектът отчита правата и интересите както на длъжника, така и на кредитора. Защото съдебното изпълнение е от особена важност не само за ефективността на съдебната система и върховенството на закона, но и за финансовата и банковата система, за гражданския оборот и бизнеса, както и за бюджета на общините и държавата.

КЧСИ категорично възразява ЧСИ умишлено и популистки да бъдат обвинявани за проблеми, за които те не само че нямат никаква вина, но точно обратното – от години работят за тяхното нормативно отстраняване.“

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.