Последни новини
Home / Законът / Край! Поскъпването на винетките е законно, окончателно реши ВАС

Край! Поскъпването на винетките е законно, окончателно реши ВАС

Defakto.bg

„Новите“, по-високи цени на винетките, в сила от края на 2015 г., остават. Това постанови петчленен състав на Върховния административен съд днес след близо половин година умуване по казуса.

С гласовете на Румяна Монова, Нина Докторова, Галина Матейска, Диана Гърбатова е отменено решението на тричленката на ВАС, която миналата година обяви поскъпването за незаконосъобразно. На „особено мнение“, сиреч несъгласен с мнозинството, е докладчикът от петчленния състав Светослав Славов.

Това става ясно от съобщение на съда. Самото решение не е достъпно – както винаги, е „в процес на обезличаване на лични данни“. Случаят бе обявен за решаване още на 19 януари т.г.

Най-популярното увеличение е на годишните винетки за леки автомобили, които скочиха от 67 на 97 лева при кабинета „Борисов“ -2.

Предисторията

На 14 юли 2016 г. с 2 срещу 1 гласа тричленката на ВАС обяви, че промяната в Тарифата за таксите, събирани от пътната агенция и гласувана с Постановление на Министерския съвет е приета в нарушение на конституционния принцип за обоснованост и съразмерност на таксите с доходите на гражданите, както и на Закона за нормативните актове, специално за общественото обсъждане. Зад това застанаха съдиите Светлозара Анчева и Мадлен Петрова. Председателят на състава Йордан Константинов остана на „особено мнение“, според него всички правила са били спазени. А тогавашният регионален министър Лиляна Павлова (сега министър по европредседателството) обяви, че ще обжалват отмяната на поскъпването и се позова на мнението на Константинов.

Решението (според съобщението)

Няма нарушения на Закона за нормативните актове и на изискванията за обществено обсъждане – те са били спазени според старите правила на закона, става ясно от съобщението на ВАС.

Ето го:

„С решение № 6062 от 16.05.2017 г. Петчленен състав на ВАС отменя описаното решение на тричленен състав. Подписано е с особено мнение от докладчика по делото.

Действаща към момента на издаване на Постановление № 317 от 17.11.2015 г. (обн. ДВ бр.91/24.11.2015г., в сила от 10.12.2015г.) е разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове, в старата редакция до промяната с Държавен вестник, бр. 34, 03.05.2016 г. в сила от 4.11.2016 г., т. е. с последна промяна 2007 г., в която се изисква преди внасянето на проект на нормативен акт съставителят да го публикува на интернет страницата на съответната институция, заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най – малко 14 дневен срок за предложения и становища по проекта. Тази разпоредба не съдържа в себе си задължение за доказателства за обществено обсъждане, а само такива, осигуряващи възможност за предложения и становища, за разлика от новата редакция на чл. 26 ал. 2 от Закона за нормативните актове, където обществените консултации са задължителна част от процедурата по изработване на проект. Налични са данните за изпълнение на действащата процедура по чл. 26 ал. 2 от Закона за нормативните актове, спазени са и останалите чл. 27 и чл. 28 от Закона за нормативните актове, поради което обжалваният нормативен акт е издаден при спазването на изискванията и предписанията на Закона за нормативните актове и поради това е законосъобразен.

Решението е окончателно.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.