Последни новини
Home / Законът / Край! Поскъпването на винетките е законно, окончателно реши ВАС

Край! Поскъпването на винетките е законно, окончателно реши ВАС

Defakto.bg

„Новите“, по-високи цени на винетките, в сила от края на 2015 г., остават. Това постанови петчленен състав на Върховния административен съд днес след близо половин година умуване по казуса.

С гласовете на Румяна Монова, Нина Докторова, Галина Матейска, Диана Гърбатова е отменено решението на тричленката на ВАС, която миналата година обяви поскъпването за незаконосъобразно. На „особено мнение“, сиреч несъгласен с мнозинството, е докладчикът от петчленния състав Светослав Славов.

Това става ясно от съобщение на съда. Самото решение не е достъпно – както винаги, е „в процес на обезличаване на лични данни“. Случаят бе обявен за решаване още на 19 януари т.г.

Най-популярното увеличение е на годишните винетки за леки автомобили, които скочиха от 67 на 97 лева при кабинета „Борисов“ -2.

Предисторията

На 14 юли 2016 г. с 2 срещу 1 гласа тричленката на ВАС обяви, че промяната в Тарифата за таксите, събирани от пътната агенция и гласувана с Постановление на Министерския съвет е приета в нарушение на конституционния принцип за обоснованост и съразмерност на таксите с доходите на гражданите, както и на Закона за нормативните актове, специално за общественото обсъждане. Зад това застанаха съдиите Светлозара Анчева и Мадлен Петрова. Председателят на състава Йордан Константинов остана на „особено мнение“, според него всички правила са били спазени. А тогавашният регионален министър Лиляна Павлова (сега министър по европредседателството) обяви, че ще обжалват отмяната на поскъпването и се позова на мнението на Константинов.

Решението (според съобщението)

Няма нарушения на Закона за нормативните актове и на изискванията за обществено обсъждане – те са били спазени според старите правила на закона, става ясно от съобщението на ВАС.

Ето го:

„С решение № 6062 от 16.05.2017 г. Петчленен състав на ВАС отменя описаното решение на тричленен състав. Подписано е с особено мнение от докладчика по делото.

Действаща към момента на издаване на Постановление № 317 от 17.11.2015 г. (обн. ДВ бр.91/24.11.2015г., в сила от 10.12.2015г.) е разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове, в старата редакция до промяната с Държавен вестник, бр. 34, 03.05.2016 г. в сила от 4.11.2016 г., т. е. с последна промяна 2007 г., в която се изисква преди внасянето на проект на нормативен акт съставителят да го публикува на интернет страницата на съответната институция, заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най – малко 14 дневен срок за предложения и становища по проекта. Тази разпоредба не съдържа в себе си задължение за доказателства за обществено обсъждане, а само такива, осигуряващи възможност за предложения и становища, за разлика от новата редакция на чл. 26 ал. 2 от Закона за нормативните актове, където обществените консултации са задължителна част от процедурата по изработване на проект. Налични са данните за изпълнение на действащата процедура по чл. 26 ал. 2 от Закона за нормативните актове, спазени са и останалите чл. 27 и чл. 28 от Закона за нормативните актове, поради което обжалваният нормативен акт е издаден при спазването на изискванията и предписанията на Закона за нормативните актове и поради това е законосъобразен.

Решението е окончателно.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.