Последни новини
Home / Законът / Председателят на ОС-Хасково към кадровиците: Ако работя в такава среда, ще се разболея!

Председателят на ОС-Хасково към кадровиците: Ако работя в такава среда, ще се разболея!

Defakto.bg

Съдийската колегия единодушно преизбра Миглена Тянкова на поста

„Честно ви казвам – ако работя в такава среда, ще се разболея” – това обяви пред съдийската колегия на ВСС Миглена Тянкова. Оценката бе направена по време на изслушването й за втори председателски мандат начело на Окръжния съд в Хасково.

Тя бе единствен кандидат и единодушно, с 12 „за” бе преизбрана на поста. Подобно единство е почти прецедент в съдийската колегия. В подкрепа на Тянкова се изказаха Галя Георгиева, Милка Итова, Камен Иванов, Соня Найденова.

Сюжети всякакви

А изслушването бе пълно със сюжети всякакви: от прословутото вече искане на Лозан Панов да му се изпратят протоколите от общи събрания за издигане на „единни” регионални кандидатури за ВСС до оценки на съвета и парадокси.

Миглена Тянкова е съдия от кариерата, била е и председател на районния съд в Хасково, през 2012 г. започва първият й мандат начело на окръжния съд в града. През това време попадна под светлината на прожекторите заради скандал с нерегламентираното й проследяване от страна на бившия окръжен прокурор на града Иван Ванчев, наел частен детектив. После и тя, и Ванчев бяха викани от етичната комисия на единния още ВСС по дисциплинарното дело срещу Камен Ситнилски, приключило с уволнението на покойния вече известен прокурор.

Атестацията й е отлична, двете проверки срещу нея – на Инспектората на ВКП и на Комисията за конфликт на интереси не са установили нарушения, пише в документите по конкурса за ОС-Хасково. Общото събрание на съда й пожелава успех.

Днес пред ВСС Тянкова обяви, че познава магистратите и служителите в региона, отчете сложната обстановка в пограничните съдилища (РС-Свиленград се превърна в отделна тема), подчерта значението на съдийското самоуправление и на случайното разпределение на делата като гаранция за безпристрастност и справедливост.

Стана ясно също, че като председател тя е работила с 90 % натовареност, почти наравно с останалите и има едно просрочие с 3 дни. Тянкова е наказателен съдия.

Пред съдийската колегия тя отчете и че до 2012 г. регистърът за разрешителните за спецразузнавателни средства (СРС) в окръжния съд се е водел не по имена, а по псевдоними на „разработваните”. Както и че през 2011 г. исканията за СРС са били 650, разрешенията – също 650, без нито нито един отказ.

От март 2012 г. масово започнало постановяване на откази, а в моменти исканията за СРС паднали над 7 пъти, над 10 % са мотивираните откази.

Единна кандидатура – да! Но се обсъждаха неколцина

Изричен въпрос за писмото на Лозан Панов до апелативните председатели и единните регионални кандидатури зададе Даниела Костова.

А Тянкова обяви, че следи темата от самото начало, следила и пленума на ВСС миналия четвъртък. Тя самата е изпратила на Панов протокола от общото събрание на ОС-Хасково със заличени имена на изказалите си съдии, като изрично е оставила своето, защото като ръководител може и трябва да носи отговорност за „всяка казана дума”. Протоколът бе публикуван на страницата на ВКС във вида, в който го изпратих, увери Тянкова. Именно на общото събрание в Хасково има много критики срещу уговорките за единни кандидати за новия ВСС.

Впоследствие пък Галя Георгиева поискала писмото на самия Лозан Панов и Тянкова изпратила и него.

Хасково е в пловдивския апелативен район, където има единна кандидатура – на зам.-председателя на апелативния съд Станислав Георгиев.

Миглена Тянкова обаче днес обяви: „На събирането не беше коментирана само кандидатурата на Станислав Георгиев, лично аз съм водила разговор с колегата Деян Събев от Кърджали и не е разговаряно само с него. Но колегите отказаха да бъдат издигнати техните кандидатури. Така че кандидатурата на Станислав Георгиев не е била налагана”.

Съдия-адвокат в Свиленград?

Милка Итова повдигна темата за Недялко Паталов, съдия в РС-Свиленград, вписан междувременно в адвокатската колегия-Хасково.

Миглена Тянкова обяви, че е проверила случая и Паталов наистина е вписан като адвокат. Като това е станало, преди да подаде оставка като съдя. „Установих, че на 11 април е подадено заявление от съдия Паталов за вписване като адвокат. На 12 април той е вписан. В представената декларация по Закона за адвокатурата той заявява, че няма пречки за вписването – не е държавен служител, не е дисциплинарно уволнен като магистрат и т.н. Към момента на вписването обаче няма подадена оставка от него като съдия, тя е подадена едва на 19 април”.

В момента все пак Паталов не гледа дела, но оставката му дотук не е гласувана от ВСС. А вече очевидно е и в състояние на несъвместимост като магистрат.

В медийни участия той обясняваше, че вече му е невъзможно да работи в съда в Свиленград, след като е подавал многобройни сигнали срещу бившата му шефка за куп нередности по дела и т.н. В края на април обявява, че нямало и конфликт след вписването му като адвокат.

Противопоставянето във ВСС тежи на всички

Соня Найденова помоли кандидатката да даде принципните си критерии за оценка на работата на ВСС.

„Някои неща ще спестя, други ще кажа. Смятам, че на този съвет му липсва административен капацитет, за да навлезе дори и в нашите проблеми на терен. Свърши се много работа, аз го виждам. Но това, което много тежи на всички от системата е непрестанното противопоставяне, абсолютно необходимо е да се обединим зад общите каузи. Какво значение има кой съдия какво прави, след като и местните медии отразяват основно скандалите във ВСС? Като приключи мандата ви, ще поставя оценка, но имате още няколко месеца. Това е част от причините, по които колегите отказват да бъдат издигнати за ВСС. Ако работя в такава среда, ще се разболея”, категорична бе Миглена Тянкова.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.