Последни новини
Home / Законът / Цацаров отговаря на удара: Панов е несправедлив и неетичен

Цацаров отговаря на удара: Панов е несправедлив и неетичен

Defakto.bg

Ръководството на прокуратурата за писмото до президента за ЦУМ-гейт

След вчерашното писмо на председателя на ВКС Лозан Панов до президента Румен Радев с настояване държавният глава да назначи комисия за проверка на ЦУМ-гейт, днес последва ответ.

Не от „Дондуков“-2, не и от Сотир Цацаров, а от „Ръководството на Прокуратурата на Република България“.

De Fakto го публикува в пълния му вид, с оригиналните подчертавания и цитати, без съкращения, както пуснахме и писмото на Панов.

Чудим се само какво ли следва от тази размяна на искания, позиции и контрапозиции? Промяна, реформа, заработване на институциите или..? Или всичко си остава по старому, а позициите и контрапозициите ще валят.

Ето позицията на ПРБ:

ПОЗИЦИЯ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

По повод писмото на председателя на Върховния касационен съд до президента на Република България, ръководството на Прокуратурата изразява следната позиция.

Като не оспорваме правото на г-н Лозан Панов да отправя искания до държавни институции, включително и до държавния глава:

  1. Намираме за недопустими и неприемливи направените от него, в качеството на председател на Върховния касационен съд, внушения за необективна работа на Прокуратурата на Република България, а именно:

-„породи (се) усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики“;

– „това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция каквато е прокуратурата…“

– „..последвалите действия от страна на прокуратурата…водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм..

– „..страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици“

– „институционалното доверие в страната ни е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира“.

  1. Считаме, че с тези публично оповестени твърдения, председателят на ВКС съзнателно представя пред обществото цялостната дейност на прокуратурата като несъобразена със закона и повлияна от корупционни практики и внушава, че при вземане на решения по делата, колегите ни не се ръководят от закона, а безкритично изпълняват разпореждания.

По този начин, председателят на Върховния касационен съд компрометира честта и достойнството на прокурорите, изразява неуважение към труда им и сериозно и целенасочено уврежда престижа на прокурорската професия.

  1. Оценяваме твърденията на г-н Панов като необективни и несправедливи за прокуратурата, предвид постигнатите добри резултати, признати и в констатациите на европейските партньори, че:

– „прокурорите се ползват от значителна независимост при работата им конкретните дела“;

– е „нараснал броят на нови следствени дела и дела, внесени в съд“ за корупционни престъпления;

– са постигнати „трайни резултати“ от специализираната прокуратура;

– се оценява проактивния подход на прокуратурата по „предстоящата мащабна реформа на съдебната карта“.

  1. Подобни твърдения с основание поставят въпроса дали председателят на ВКС би се произнесъл обективно когато правораздава по дела, образувани по актове на същата тази прокуратура, чийто действия изначално окачествява като несъобразени със закона.
  2. Ръководството на Прокуратурата изразява уважение към труда на всеки съдия и при никакви обстоятелства няма да си позволи такива квалификации като оценка за работата на българските съдии.

Използването на подобни оценки и внушения за работата на прокуратурата като аргумент за постигане на цели, които нямат нищо общо с функциите на правораздаването и статута на председателя на върховната съдебна инстанция, е несправедливо и неетично.“

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.