Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС: За споразумения, уреждащи спорове между инвеститор и държава, е нужно съгласие на държавата

Съдът на ЕС: За споразумения, уреждащи спорове между инвеститор и държава, е нужно съгласие на държавата

Defakto.bg

Споразумения, свързани с непреки чуждестранни инвестиции и уреждащи спорове между инвеститор и държава не са от изключителната компетентност на ЕС и могат да се сключват само съвместно с държавите-членки.

Това постановява Съдът на ЕС в Люксембург по повод Споразумението за свободна търговия със Сингапур. Изведените там принципи трябва да се приложат и спрямо други подобни търговски споразумения като СЕТА, позволяващи на чужди инвеститори да съдят правителства в благоприятни за тях трибунали, твърдят наблюдатели.

В някои държави от ЕС предстоят референдуми за Споразумението за свободна търговия между Евросъюза и Канада (СЕТА), одобрено от Европейския парламент. А българският президент Румен Радев заяви, че то противоречи на нашия основен закон и ще сезира КС.

Ето съобщението за становището на Съда на ЕС:

„На 20 септември 2013 г. Европейският съюз и Сингапур парафират текста на споразумение за свободна търговия. Това е едно от първите т. нар. двустранни споразумения за свободна търговия от „ново поколение“, тоест търговско споразумение, съдържащо освен традиционни разпоредби относно намаляването на митата и нетарифните пречки в областта на търговията със стоки и услуги, и разпоредби в различни свързани с търговията области, например защита на интелектуалната собственост, инвестиции, обществени поръчки, конкуренция и устойчиво развитие. Комисията сезира Съда с искане за становище, за да установи дали Съюзът разполага с изключителна компетентност да подпише и сключи самостоятелно предвиденото споразумение. Комисията и Парламентът твърдят, че това е така. Съветът и правителствата на всички държави членки, представили становища пред Съда, считат, че Съюзът не може да сключи споразумението самостоятелно, тъй като части от него попадат в обхвата на споделената между Съюза и държавите членки компетентност, ако не и в изключителната компетентност на последните.

В становището си от 16 май, след като уточнява, че то разглежда единствено въпроса за наличието на изключителна компетентност на Съюза, но не и за съвместимостта на съдържанието на споразумението с правото на Съюза, Съдът счита, че в сегашния си вид споразумението за свободна търговия със Сингапур не може да бъде сключено самостоятелно от Съюза, тъй като част от предвидените разпоредби попадат в обхвата на споделената между Съюза и държавите членки компетентност. Оттук следва, че в този си вид споразумението за свободна търговия със Сингапур може да бъде сключено само със съвместните действия на Съюза и държавите членки.

По-конкретно Съдът обявява, че Съюзът разполага с изключителна компетентност относно частите от споразумението, свързани с:

  • достъпа до пазара на Съюза и до пазара на Сингапур за стоки и услуги (включително всички транспортни услуги), както и със секторите на обществените поръчки и производството на енергия от устойчиви неизкопаеми източници
  • разпоредбите относно защитата на преките чуждестранни инвестиции на граждани на Сингапур в Съюза (и обратно),
  • разпоредбите относно правата върху интелектуална собственост,
  • разпоредбите за борба срещу антиконкурентните действия и относно концентрациите, монополите и субсидиите,
  • разпоредбите относно устойчивото развитие (Съдът констатира, че целта за устойчиво развитие вече е неразривна част от общата търговска политика на Съюза и предвиденото споразумение има за цел да постави либерализирането на търговския обмен между Съюза и Сингапур в зависимост от условието страните да изпълняват международните си задължения в областта на социалната закрила на работниците и опазването на околната среда),
  • правилата относно обмена на информация и задълженията за уведомление, проверка, сътрудничество, медиация, прозрачност и уреждане на спорове между страните, освен ако тези правила се отнасят до чуждестранните инвестиции, които не са преки (вж. по- долу).
  • В заключение, според Съда Съюзът не разполага с изключителна компетентност само по две направления в рамките на споразумението, а именно в областта на чуждестранните инвестиции, които не са преки („портфейлни“ инвестиции, които се извършват без намерение да се влияе върху управлението и контрола на предприятието), и във връзка с режима за уреждане на спорове между инвеститор и държава. За да има Съюзът изключителна компетентност в областта на чуждестранните инвестиции, които не са преки, би било необходимо сключването на споразумението да е в състояние да засегне актове на Съюза или да промени техния обхват. Тъй като в случая това не е така, Съдът стига до извода, че Съюзът не разполага с изключителна компетентност. За сметка на това Съюзът има споделена с държавите членки компетентност. Този извод се отнася и за правилата относно обмена на информация и задълженията за уведомление, проверка, сътрудничество, медиация, прозрачност и уреждане на спорове между страните във връзка с чуждестранни инвестиции, които не са преки (вж. по-горе). Режимът за уреждане на спорове между инвеститор и държава също попада в обхвата на споделената между Съюза и държавите членки компетентност. Действително подобен режим, който извежда споровете от съдебната компетентност на държавите членки, не би могъл да бъде въведен без тяхно съгласие. Оттук следва, че в този си вид споразумението за свободна търговия със Сингапур може да бъде сключено само съвместно от Съюза и държавите членки.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.