Последни новини
Home / Законът / Съдът отмени постановлението за 460 лева минимална работна заплата

Съдът отмени постановлението за 460 лева минимална работна заплата

Defakto.bg

Върховният административен съд отмени днес постановлението за определяне на минимална работна заплата от 460 лева за 2017 г. Решението е на тричленен състав и не е окончателно, но е знаково за социалния диалог.

Размерът на минималната работна заплата бе приет с Постановление на МС от 26 януари 2017 г., оспорено пред ВАС от четири работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Именно те съобщиха и за решението на съда.

Определянето на минималната работна заплата е сред въпросите, които по закон задължително подлежат на предварителни консултации с тристранния съвет, а в случая той е бил проведен проформа, установява ВАС. На 12 януари 2017 г. вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил писма до работодателите, че на 13 януари ще има заседание на тристранката, на което ще се обсъжда увеличението на минималната заплата. Според правилника на съвета за тристранно сътрудничество обаче членовете му трябва да бъдат уведомени за свикването му 7 работни дни по-рано, а при спешни въпроси срокът е 5 дни. Неспазването на тези изисквания опорочава процедурата, нарушението е съществено, защото съгласуване на практика не е проведено, заявява съдът. И напомня, че макар МС да не е длъжен да съобрази със становището на синдикати и работодатели, консултациите са задължителни.

Не за първи път ВАС отменя постановление на кабинета за минималната работна заплата, случи се и през 2013 г., отново заради несъгласуване с тристранния съвет. Тогава правителството не обжалва, проведе процедурата по законовите правила и прегласува същото решение.

Не е изключено същото да се случи и сега. Пред БНТ социалният министър Бисер Петков обяви, че не оптимист, че работодатели и синдикати ще успеят да постигнат споразумение за механизма за нарастване на минималната заплата.

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.