Последни новини
Home / Законът / Цацаров пред френски магистрати: Няма никакво противопоставяне между съдии и прокурори в България!

Цацаров пред френски магистрати: Няма никакво противопоставяне между съдии и прокурори в България!

Defakto.bg

Съдебната реформа за обвинението – на практика приключила

„И дума не може да става за противоречие между съдии и прокурори в България. Прокурорът е страна в процеса и знае своето място и роля в него. Но противоречие между българските магистрати няма и не може и да съществува“- това е заявил главният прокурор Сотир Цацаров в лекция пред френски магистрати, полицаи и служители по сигурността.

Информацията за лекцията в аулата на СУ „Св.Климент Охридски“ бе оповестена от прокурорския пресцентър.

На въпрос за хода на съдебната реформа и за отражението й върху българската прокуратура, Цацаров е отвърнал, че една от основните насоки е децентрализация на институцията и прекрояване на съществуващата съдебна карта по отношение на броя на прокуратурите в страната.

Последните промени в ЗСВ премахнаха определението „централизирана“ за прокуратурата, но тя остана единна. А реформата на съдебната карта по отношение на държавното обвинение вече бе гласувана от прокурорската колегия на ВСС, като принципи. С други думи – съдебната реформа по отношение на прокуратурата очевидно е приключила.

Ето още от съобщението на пресцентъра на ПРБ:

„На 17 май 2017 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ главният прокурор на Република България Сотир Цацаров изнесе лекция пред участниците в 28-та сесия „Сигурност и правосъдие“ на Националния институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието към министър-председателя на Република Франция. Поканата към г-н Цацаров беше отправена от Н. Пр. Ерик Льобедел, извънреден и пълномощен посланик на Р Франция, и от г-жа Елен Казо – Шарл, ръководител на Института.

В лекцията си г-н Цацаров представи усилията на страната ни в борбата срещу тероризма. Адекватната законодателна рамка е от основно значение в усилията на държавността срещу терористичните заплахи, подчерта българският главен прокурор. Той представи разследването на терористичния акт в Сарафово от 2012 г. и заяви, че процесът се води в отсъствието на подсъдимите, които са обявени за международно издирване. „Съдебният процес за нас има важно значение – той показва, че България преследва тероризма и че извършителите на такъв акт няма да останат ненаказани.“, посочи г- н Цацаров. Той подчерта, че при приемането на Закона за противодействие на тероризма през 2016 г. всички държавни институции са се обединили около становището, че подобен акт отговаря адекватно на съвременните заплахи за сигурността.

На лекцията присъстваха 120 магистрати, полицейски служители и служители по сигурността от Франция и френскоезични държави. В последвалата дискусия те поставиха въпроси за степента от заплахи от радикален ислям и забраната за носенето на бурки, за установените и екстрадирани или предадени на съд „чуждестранни бойци“, чиято цел е да се включат в редиците на Ислямска държава, за съдебния контрол над прилагането на специални разузнавателни средства при случаи на терористични заплахи. Бяха поставени и въпроси за условията в българските затвори и начина на изтърпяване на наказанието „доживотен затвор“. Възпитаниците на френския Национален институт за висши изследвания в областта на сигурността и правосъдието се интересуваха от нововъведенията в детското правосъдие, от правомощията на частните охранители и от взаимодействието между правоохранителните органи в България. Особен интерес бе проявен към делата за радикален ислям в Пазарджик“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.