Последни новини
Home / Законът / Дамското ръководство на варненската районна прокуратура пратено в безсрочни командировки

Дамското ръководство на варненската районна прокуратура пратено в безсрочни командировки

Defakto.bg

Със заповеди на Сотир Цацаров районният прокурор на Варна Цветанка Гетова и нейната заместничка Милена Даскалова са изпратени в безсрочни командировки. Гетова – във Видин, Даскалова – в Монтана.

Това потвърдиха пред De Fakto защитници на двете дами, срещу които има по две дисциплинарни дела във ВСС по искане на главния прокурор с настояване за уволнение. Въпреки това в заповедите за командироването им било посочено, че са отлични професионалисти.

Гетова и Даскалова са отпътували по отредените им нови работни места, без да обжалват заповедите. По закон вече магистрати могат да бъдат командировани без тяхно съгласие максимум за по 3 месеца в рамките на 1 година.

Докато ги няма, районната прокуратура на Варна се ръководи от зам.-окръжния обвинител на града Красимир Конов.

През април срещу Цветанка Гетова и Милена Даскалова първо тръгна дисциплинарно производство за натиск върху жена да оттегли жалба за закана с убийство, после – че пили в заведение в града в работно време. На място установено от пристигнали по-висши обвинители, изисквали касови бонове и разпитвали сервитьори.

По описанието на прокуратурата първият случай изглеждаше повече от сериозен – твърди се включително, че ръководителките на РП-Варна „препоръчвали“ на подалата оплакване жена да премисли дали да не оттегли жалбата си и я предупреждавали, че мъжът, срещу когото сигнализирала, имал „достатъчно хора и познати“.  Не е известно обаче за това да им е образувано наказателно производство. Гуляите в работно време също не са невинна работа, да видим какво ще установят дисциплинарните разследвания.

През юни членове на двата дисциплинарни състава от ВСС на място ще отидат във Варна, за да изслушат участници в описаните събития.

А мандатите на прокурорските ръководители във Варна изтичат тази година, чуваше се, че Гетова може да се кандидатира за окръжен обвинител на града.

Командироването като похват от своя страна навява спомени – бившият главен прокурор Никола Филчев не веднъж командироваше опоненти и нехаресани обвинители (Васил Миков, Славчо Кържев и др.), една от дестинациите тогава бе Кърджали.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.