Последни новини
Home / Законът / Един кандидат за шеф на Софийския районен съд, срокът изтича днес

Един кандидат за шеф на Софийския районен съд, срокът изтича днес

Defakto.bg

Георги Ушев поиска да оглави апелативния спецсъд

Петър Савчев е единственият кандидат за председател на Софийския районен съд, внесъл дотук документи във ВСС. Срокът изтича в края на работния ден днес.

Савчев е граждански съдия, отдавна е в СРС. Той бе сред тримата, издигнати при „вътрешното“ номиниране за временен председател на общо събрание на съдиите през януари и получи нулева подкрепа от колегите си. Зет е на конституционния съдия Румен Ненков, в имотната си декларация е посочил, че е „изключителен собственик“ на 4 апартамента и 1 гараж, дарени от родителите, майка му и дядо му.

Тогава, през януари, от името на магистратите на ВСС бяха предложени кандидатурите на бившия зам.-председател Албена Ботева и на Борис Динев, но за и.ф. председател на столичния районен съд бе избран Стефан Милев.

В момента тече втора процедура за избор на титулярен шеф на СРС след оставката на Методи Лалов. Първата се провали през март заради липсата на претенденти и начело на най-големия съд остана Стефан Милев.

Днес изтича и срокът за номиниране на кандидати за председателското място в апелативния спецсъд. Изненадващо, документите си за този пост е подал Георги Ушев, наскоро преизбран от ВСС за шеф на първоинстанционния спецсъд.

Другият кандидат е Румяна Илиева. Веднъж вече тя участва в надпреварата заедно с бившия председател Даниела Росенова, но нито една от тях не спечели нужните 8 гласа „за“ в съдийската колегия на ВСС.

 

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.