Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата проверява реституцията на метростанция „Младост“-3 (обновена)

Прокуратурата проверява реституцията на метростанция „Младост“-3 (обновена)

Defakto.bg

Реституцията на терен от над 2 дка, в който попада и част от метростанция „Младост“-3, отива на прокурор.

Министерството на земеделието ще сезира компетентните органи за измамата, заяви сутринта пред БТВ шефът на отдел „Поземлена собственост и поземлени отношения“ Лилия Стоянова.

В ранния следобед от прокурорския пресцентър съобщиха: „Днес, 18 май 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) започна проверка по линия на надзора за законност на Общинска служба по земеделие – Панчарево във връзка с постъпили сигнали от кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова и от Министерство на земеделието.

Проверката има за цел да установи дейността на Поземлената комисия относно извършените реституции в района на община „Младост“. В нея попада и случаят с реституирания имот, в който се намира входа на метростанция.

Проверката е възложена за извършване на СДВР и е с едномесечен срок“.

Разследване на БТВ показа, че с решение на поземлената комисия в Панчарево през 1994 г. земята е върната на човек на име Иван Иванов на базата на клетвена декларация от него от 1992 г.

Иванов не си е потърсил собствеността, починал е преди 17 г., а синът му продал наследството си за 1000 лв. През март 2016 г. на базата на клетвената декларация и скица от 1994 г. на името на Иван Иванов нотариус съставя констативен нотариален акт за собственост. А след две  препродажби парцелът вече е ръцете на инвеститор, готов да строи. При планирането и изграждането на метрото теренът не е бил отбелязан като частна собственост.

„По случая извършихме пълна проверка в архива на общинска служба „Панчарево” и не открихме оригинални документи по преписка за възстановяване на собственост на Иван Алексиев Иванов. Намерихме заявление, входирано в книжния регистър на службата под номер, под който фигурира друго заявление на друг човек, който няма нищо общ с Иван Алексиев”, каза днес Лилия Стоянова от земеделското министерство. Според нея става дума за съставяне на документи с невярно съдържание и за включване в архива на една преписка, от която в момента са оставени само ксерокопия.

„През 1994 г. този имот, който фигурира в решението, не е съществувал. Той се създава с одобряването на подробния устройствен план, направен във връзка със строежа на метрото. През 1994 г. тази територия е била земеделска земя и по съществуващия стария кадастър е била държавна собственост на Министерството на отбраната. Трябва да са били гадатели, за да разберат, че този номер на имот ще се появи след 20 г. точно там”, допълни тя.

Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова също заяви, че ще сезира прокуратурата. И настоя да се спре процесът за възстановяване на земеделски земи вубранизираните територии, чийто срок е удължаван многократно. Междувременно Обединените патриоти внесоха в парламента проект за удължаване на срока, изтичащ на 23 май, с още 3 години. Но после го оттеглиха.

Заради други разкрития за нередности вече има започнало разследване срещу шефа на поземлената комисия в Панчарево.

А на метростанцията „Младост“-3 определено не й върви. При пускането й в експлоатация спирката излизаше в нищото, достъпът до нея бе определено проблемен.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.