Последни новини
Home / Законът / Следователите гласуват утре за своя представител в новия ВСС

Следователите гласуват утре за своя представител в новия ВСС

Defakto.bg

ГДБОП ще гарантира сигурността на електронния вот

От 8.00 ч. до 18.00 ч. утре следователите от страната ще гласуват за своя един представител в новия Висш съдебен съвет. Вотът може да се упражни по два начина – с хартиени бюлетини или по електронен път, напомнят от ВСС. От общо 444 следователи, 365 са заявили, че ще гласуват чрез интернет.

Избралите да гласуват с хартиени бюлетини ще упражнят правото си на глас в Съдебната палата, бул. „Витоша“ № 2, партер (централно фоайе), където ще се намира избирателната секция.

Номинираният кандидат е един – директорът на НСлС Евгени Диков, който бе изслушан миналата събота от общото събрание на следователите.

Преброяването на бюлетините ще започне веднага след 18 ч., окончателният резултат и от двата вида гласуване ще бъде обявен на страницата на съвета.

Това е първият вот за състава на бъдещия ВСС. Следват общи събрания на прокурорите и на съдиите.

От съобщението на ВСС се разбира още, че гарант за сигурността на електронния вот ще е ГДБОП.

Ето какво се съобщава:

„По решение на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ /КПКИТС/ се проведе работна среща между експертите на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, фирмата разработчик на системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС и представители на Специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР.

Обсъдени бяха съвместни действия по предотвратяване и разкриване на опити за компрометиране на системата за гласуване, оценени са потенциалните рискове за вота през Интернет и са набелязани конкретни действия при различни рискови хипотези.

Настоящият ВСС реализира система за електронно дистанционно гласуване чрез проект по Оперативна програма „Административен капацитет“. В рамките на проекта, който приключи в края на 2015 г. бе разработен Електронният портал на съдебната власт. Част от него е настоящата система за избор на членове на ВСС, която позволява гласуване дори през мобилни устройства – телефони и таблети.

Данните в системата остават напълно анонимни и не позволява един магистрат да гласува два пъти. При заявено електронно гласуване магистратите получават индивидуален талон. Той съдържа информация известна само на магистрата и номер, чрез който талонът може да се блокира, ако се обяви за загубен, като в този случай магистратът може да гласува само чрез хартиена бюлетина.

В системата не е предвидена и няма възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Системата за електронно дистанционно гласуване се състои от два отделни независими модули, които работят на отделни и независими сървъри и нямат връзка помежду си, с изключение на информацията, която се предава от единия модул към другия необходима за работата им“.

 

About De Fakto

Проверете също

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

На първо четене (засега) парламентът освободи следствието от опека на прокуратурата и го обяви за независима служба

Депутатите приеха  законопроектите на МС и Възраждане за  промени в Закона за съдебнат власт Парламентът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.