Последни новини
Home / Законът / Следователите гласуват утре за своя представител в новия ВСС

Следователите гласуват утре за своя представител в новия ВСС

Defakto.bg

ГДБОП ще гарантира сигурността на електронния вот

От 8.00 ч. до 18.00 ч. утре следователите от страната ще гласуват за своя един представител в новия Висш съдебен съвет. Вотът може да се упражни по два начина – с хартиени бюлетини или по електронен път, напомнят от ВСС. От общо 444 следователи, 365 са заявили, че ще гласуват чрез интернет.

Избралите да гласуват с хартиени бюлетини ще упражнят правото си на глас в Съдебната палата, бул. „Витоша“ № 2, партер (централно фоайе), където ще се намира избирателната секция.

Номинираният кандидат е един – директорът на НСлС Евгени Диков, който бе изслушан миналата събота от общото събрание на следователите.

Преброяването на бюлетините ще започне веднага след 18 ч., окончателният резултат и от двата вида гласуване ще бъде обявен на страницата на съвета.

Това е първият вот за състава на бъдещия ВСС. Следват общи събрания на прокурорите и на съдиите.

От съобщението на ВСС се разбира още, че гарант за сигурността на електронния вот ще е ГДБОП.

Ето какво се съобщава:

„По решение на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“ /КПКИТС/ се проведе работна среща между експертите на дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“, фирмата разработчик на системата за електронно дистанционно гласуване за избор на членове на ВСС и представители на Специализирания сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР.

Обсъдени бяха съвместни действия по предотвратяване и разкриване на опити за компрометиране на системата за гласуване, оценени са потенциалните рискове за вота през Интернет и са набелязани конкретни действия при различни рискови хипотези.

Настоящият ВСС реализира система за електронно дистанционно гласуване чрез проект по Оперативна програма „Административен капацитет“. В рамките на проекта, който приключи в края на 2015 г. бе разработен Електронният портал на съдебната власт. Част от него е настоящата система за избор на членове на ВСС, която позволява гласуване дори през мобилни устройства – телефони и таблети.

Данните в системата остават напълно анонимни и не позволява един магистрат да гласува два пъти. При заявено електронно гласуване магистратите получават индивидуален талон. Той съдържа информация известна само на магистрата и номер, чрез който талонът може да се блокира, ако се обяви за загубен, като в този случай магистратът може да гласува само чрез хартиена бюлетина.

В системата не е предвидена и няма възможност да се проследи кой магистрат как е гласувал.

Системата за електронно дистанционно гласуване се състои от два отделни независими модули, които работят на отделни и независими сървъри и нямат връзка помежду си, с изключение на информацията, която се предава от единия модул към другия необходима за работата им“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.