Последни новини
Home / Законът / След среща в МС: Панов и властта се разминаха за съдебната реформа

След среща в МС: Панов и властта се разминаха за съдебната реформа

Defakto.bg

Спорният въпрос са промените за прокуратурата

Нови промени в Конституцията за съдебната власт може и да има, но не сега. Трябва да има механизъм за разследване на скандали като „ЦУМ-гейт“, но председателят на ВКС Лозан Панов да предложи конкретни текстове как да бъде разследван главният прокурор. Иначе съдебната реформа продължава със законодателни промени, които да изпълнят 17-те препоръки от последния доклад на Еврокомисията и на петимата европрокурори след тяхната проверка на държавното обвинение у нас.

Това е краткото обобщение на изказванията на Панов, отговорния за реформата вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и министъра на правосъдието Цецка Цачева след двучасова среща в Министерския съвет. Тя бе поискана от председателя на ВКС в писмо до премиера Борисов. Борисов е бил на нея, но не се появи пред медиите след приключването й. В програмата му днес е посещение в Хитрино за първа копка на новите домове на пострадалите от трагедията там.

А Панов, от една страна, и Захариева и Цачева, от друга, се разминаха в оценката за хода на съдебната реформа дотук. Според председателя на ВКС тя не е извършена в дълбочина (не е засегнала болни теми за прокуратурата), а никой няма нужда от мимикрия. Свършеното дотук в никакъв случай не е мимикрия, направените промени са съществени, отсякоха Захариева и Цачева.

Панов: Без реформа в прокуратурата всичко е мимикрия

Исках да запозная премиера защо смятам, че дотук не беше направена същинска съдебна реформа в дълбочина и за мен е очевидно, че темата за законови и конституционни промени трябва да бъде поставена отново, обяви Лозан Панов. Бе категоричен: Без реформа в прокуратурата нищо не може да се случи и прилича на мимикрия. И обясни, че е дал на Борисов конкретни примери със скандалите „Костинброд“, подслушването в дома на премиера в Банкя (станалият публично достояние разговор с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов – б.р.), „Яневагейт“, КТБ, „Цум-гейт“. „Това повече не трябва да се случва. Всякакви твърдения за лични конфликти между мен и главния прокурор са абсолютно неоснователни“, зарече се Панов. Въпросът е принципен – който и да е главен прокурор – бил той Никола Филчев, Сотир Цацаров или друг не бива да бъде подлаган на изкушението да е безконтролен, заяви той.

А по-рано, на влизане в сградата на „Дондуков“-2 председателят на ВКС каза, че ще има срещи и с всички парламентарно представени политически сили за продължаването на реформата. Панов очаква и отговор от президента Румен Радев, с когото също е поискал да се срещне. Получил  е отговор от президента на призива си той да назначи комисия за проверка на „ЦУМ-гейт“ (Радев публично обяви, че това ще противоречи на основния закон), но не и по другата тема – за нуждата от нови конституционни промени, които могат да бъдат инициирани и от държавния глава.

Захариева: Няма мимикрия, но конституционни промени се правят със 180 гласа

Мимикрия на реформа не сме правили, но и конституционни промени се правят със 180 гласа (за да бъдат приети веднага, по „бавната писта“ – със 160 гласа), а основният закон дотук 4 пъти е променян в частта за съдебната власт, отговори вицепремиерът Екатерина Захариева.

Бъдещи конституционни промени са залегнали и в нашата програма, в частта за намаляване на парламентарната квота на ВСС, но не драстично от типа на свеждането й до 5 човека (в момента съдебната власт и парламентът си поделят изборните членове на съдебния съвет поравно – 11 на 11 – б.р.), не сме се отказали от това и ще водим разговори, но имаме 95 депутати, напомни Захариева.

Според нея обаче нуждата на момента е друга – незабавно да се пристъпи към законодателни промени в изпълнение на препоръките на ЕК и на европрокурорите – приемане на антикорупционен закон, премахване на прословутата предварителна проверка, реформа в НПК и други. Защото интересът на българските граждани е да има справедливост, както и ефективна и действена съдебна власт и те повече не могат да чакат.

Вицепремиерът призова също да не се подлага на съмнение ключовият избор за нов ВСС, преди той да се е случил. Спря се специално на новият, електронен вот за съдебни кадровици. Системата беше тествана многократно и т.нар. „опозиция“ тогава единодушно я одобри, защо сега се говори, че тя може да бъде манипулирана, запита Захариева.

Цачева: Чакам конкретни текстове, включително за разследването на обвинител №1

Апелирах за повече конкретика в искането за дълбочина на съдебната реформа, за конкретни текстове, които гарантирам, че ще бъдат подложени на обсъждане във формираните работни групи, каза на свой ред правосъдният министър Цецка Цачева. И допълни, че и сега недосегаеми в съдебната власт няма.

На въпрос дали в бъдещите промени ще се предвиди и механизъм за разследване на главния прокурор (както изрично препоръчаха еврообвинителите, по румънски образец), отговорът бе: Нека г-н Панов да го предложи.

Финалът на импровизираната пресконференция в МС бе грозен. И тримата – Екатерина Захариева, Цецка Цачева, Лозан Панов си тръгнаха след серия провиквания от медии към председателя на ВКС, с въпроси от типа: „Вие на какво конституционно основание коментирате работата на прокуратурата?“

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.