Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Съдят ме хора с грехове

Сотир Цацаров: Съдят ме хора с грехове

Defakto.bg

„Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите“, заяви днес пред БНТ от Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров в коментар по „ЦУМ-гейт“.

Той контратакува председателя на ВКС Лозан Панов, който продължава да твърди, че няма ясни отговори какво е правил главният прокурор на среща със Сашо Дончев и Георги Гергов в офиса на Гергов в ЦУМ и члена на ВСС Калин Калпакчиев, който сезира ЕК за скандала.

„Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-известните адвокатски кантори не е грешно. Или един член на ВСС, който пише писма, да се среща с лидер на политическа партия“, каза главният прокурор, но отказа да уточни какво има предвид, за да не слиза до нивото на тези хора“.

Очевидно имаше предвид снимките на Лозан Панов на влизане в кантора на адвокат Иван Тодоров – среща, проверявана от ВСС. И на Калпакчиев с бившия правосъден министър Христо Иванов – тема, обсъждена от пленума на съвета, подновена от самия Калпакчиев в съдийската колегия на ВСС, където дебатът бе отложен.

За самата среща в ЦУМ главният прокурор днес заяви:
„Срещата не беше тайна, а на 200 метра от Съдебната палата. Не виждам нищо нередно да се видя с хора, с които отивам с ясното съзнание, че няма да дискутирам нещо нередно. Както и направих. Не съм отишъл на тайно място, не съм отишъл да се крия, не съм отишъл по нощите. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще се откажа от лични срещи? Не. Бях с охрана от НСО, както съм денонощно с охрана от НСО“.

„Срещата не е с обвиняеми лица, каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов. Стигна се до едно положение, в което нещата се преекспонираха“, подчерта Цацаров. Не уточни за какво са разговаряли, по думите му не трябвало да се очаква да разкрие „битовите подробности“.

В Брюксел: Виждаме действия, ще преодолеете слабостите

За днешните срещи на главния прокурор в Брюксел, пресцентърът на държавното обвинение съобщи:

Сотир Цацаров и Параскеви Миху

„България е постигнала впечатляващ напредък“- с тези думи Параскеви Мишу, заместник-генерален секретар на ЕК,отговарящ за Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), посрещна главния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел на 18 май 2017 г.

„Вече виждаме вашите действия по изпълнението на препоръките в мониторинговите доклади. Надяваме се всичко да продължи по този начин“, каза още г-жа Мишу. Тя допълни, че има известни слабости, но се надява компетентните за това институции да вземат адекватни мерки. „През тази година трябва да се фокусираме върху препоръките заедно, за да може тя да е,ако не последна, то поне предпоследна за МСО“, каза още зам.-генералният секретар на ЕК. Тя оцени като отлична работата на прокуратурата. „За нас е важно,че България вече не прави грешки. Затова не бихме искали да видим връщане назад. МСО не е политика и не е инструментариум за политика. И ние не сме позитивни, а сме реалисти – когато видим успехите,ги оценяваме обективно и честно“, подчерта г-жа Мишу.

„Пред България стоят много предизвикателства във връзка с предстоящото Председателство на ЕС догодина“, заяви г-н Фонсека Морильо, зам.-директор на Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ в ЕК пред българския главен прокурор. Предстоящата година е важна и за създаването на Европейската прокуратура и за реформите в Евроджъст, подчерта той. България и българското държавно обвинение са важен партньор в тези процеси, заяви г-н Морильо.

Главният прокурор Сотир Цацаров представи пред домакините си готовността на Прокуратурата на Република България да участва на експертно равнище при подготовката на нови НК и НПК. Той представи и резултати по изпълнението на препоръките както по МСО, така и по независимия експертен анализ, изготвен от европейски прокурори през 2016 г. Бяха дискутирани и предстоящите избори за членове на Висшия съдебен съвет от прокурорската колегия.

Особен акцент в разговорите бе редуцирането на броя на прокуратурите в страната.“

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Вярно е, натисках, натискам и пак ще натискам. Този закон ще бъде приет и никой няма да остане над закона!

  С механизма за главния прокурор стигнахме далеч, малко остана, не време, воля!  Това заяви …

МП предлага представител на адвокатурата да участва в Съвета по върховенство на правото

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет (ПМС) за изменение …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.