Последни новини
Home / Законът / Гласуването на следователите за ВСС започна, над 30 % активност дотук

Гласуването на следователите за ВСС започна, над 30 % активност дотук

Defakto.bg

Първият същински изборен ден за членове на новия Висш съдебен съвет започна. Днес следователите от страната гласуват за единствения си представител в кадровия орган, кандидадът също е един – директорът на НСлС и зам.-главен прокурор Евгени Диков.

Стартът бе даден в 8 ч. сутринта. За желаещите да гласуват с хартиени бюлетини е отворена секция в централното фоайе на съдебната палата в София. Другият начин е подаване на вота по електронен път. От общо 444 следователи в страната, 365 са заявили, че ще гласуват по интернет. А след първите два часа на изборния ден, активността е над 30 % – към 10,15 ч. тя е 33,70 %, показва страницата на ВСС.

И кандидатът Евгени Диков упражни правото си на глас.

Правото си на глас онлайн вече са упражнили 105 от следователите в страната, като избирателната активност е 28.77%, съобщиха от ВСС. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 43 следователи, което е 54% от заявилите желание.

В 9,20 ч. в Съдебната палата гласува кандидатът за член на ВСС Евгени Диков.

Системата не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България, категорични са от съвета. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 – чл. 54 от Правилата. Сред тях са  липса на каквато и да е информация за  самоличността на избирателите, с какъв код и за кои кандидати е гласувано, достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита; един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.

Изборите ще приключат в 18 ч., след преброяването и на хартиените бюлетини ще бъдат обявени резултатите.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.