Последни новини
Home / Законът / Насред кампанията за ВСС: За един кандидат – наказание, за друг – повишение

Насред кампанията за ВСС: За един кандидат – наказание, за друг – повишение

Defakto.bg

Татяна Дончева: Има страх, че този път изборът може да излезе от контрол

В разгара на кампанията за нов ВСС са в ход проверки, предложения за наказания, но и за повишения на кандидати да влязат в „правителството“ на третата власт от квотата на съдиите.

Това показва дневният ред на съдийската колегия на ВСС за 23 май.

От него става ясно, че на един от 27-те кандидати за 6-те места от квотата на съдиите определено не му върви.

След като онзи ден бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов сам обяви, че е проверяван от ДАНС и то по сигнал на две освободени служителки от СРС, във вторник срещу него може да започне и ново дисциплинарно производство (според официални данни от страницата на съвета). Лалов е предложен за наказание от Инспектората на ВСС.

Неотдавна, преди месец, вече приключи една дисциплинарка срещу него, също инициирана от Инспектората за 22 просрочени дела от 2015 г. Тогава, през април бившият председател на СРС бе наказан с най-леката санкция „забележка“. Сега съдийската колегия трябва да прецени дали да образува ново производство и да избере дисциплинарен състав.

В същия дневен ред на съдийската колегия за 23 май фигурира и друг кандидат за новия ВСС – Светлозар Рачев от Административен съд-Габрово. Той пък е предложен от шефа си за повишение – да бъде назначен за зам.-председател на съда.

Това предложение изненадва – по-малко от месец остава до гласуването на съдиите, които ще изберат своите представители във ВСС на 17 юни. В същото време Светлозар Рачев, два мандата председател на АС-Габрово, е с мощна номинация, скрепена от подписите на над 100 административни съдии, включително и на председателя на ВАС Георги Колев и очевидно има шанс да влезе в новия съвет. По-логичното би било да се изчака вотът, пък тогава да се правят предложения.

Във всички случаи кадровите стъпки преди избора и в едната, и в другата посока не стоят добре. Стартирането на проверки от ДАНС – също. И то на фона на вчерашните призиви на вицепремиера Екатерина Захариева и на правосъдния министър Цецка Цачева духовете да се успокоят и вотът за ВСС, в който се вглежда и Брюксел, да не се подлага под съмнение.

Интересен прочит на ситуацията направи Татяна Дончева в предаването „Лице в лице“ на БТВ.

По повод срещата в МС между Лозан Панов, Бойко Борисов, Екатерина Захариева и Цецка Цачева, Дончева заяви: „Срещата е знак за желанието на Бойко Борисов конфликтът в съдебната система да бъде потушен. Но той е заложен не от ненавистта между персоните, а от това, че може би механизмът за контрол, използван досега при избора на членове на ВСС не е достатъчно надежден в условията на прекия вот (на принципа 1 магистрат-1 глас, който ще се проведе за първи път – б.р.) и те не знаят крайния резултат“.

И още: „Ако искат да помогнат на Борисов, медиите на Пеевски трябва също да сменят тона. Тонът им по отношение на Лозан Панов е просташки и недопустим, а начинът, по който говорят за Сотир Цацаров само създава ненавист към него. Това се вижда и чува и от Европа, и от дипломатическите представители у нас.

Борисов трябва да положи усилия и по отношение на Цацаров, защото е ясно, че във ВСС той се държи по неприличен начин, който създава дерибейска практика. Поне външно, за пред очи да се направим на цивилизовани хора“.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.