Последни новини
Home / Законът / Президентът твърдо „за“ дебат каква да е съдебната реформа

Президентът твърдо „за“ дебат каква да е съдебната реформа

Defakto.bg

„Отворен съм за диалог и смятам, че трябва да има един сериозен дебат“ – така президентът Румен Радев коментира днес настояването на председателя на ВКС Лозан Панов съдебната реформа да се проведе в дълбочина. И поясни – дебат дали да има реформа само в дълбочина или и в широчина – една всеобхватна реформа.

Вчера Панов и Екатерина Захариева и Цецка Цачева се разминаха във визията дали за това са нужни конституционни промени и какво точно да обхващат те. А председателят на ВКС заяви, че чака отговор от „Дондуков“-2 за поисканата от него среща с президента по темата.

Днес Румен Радев отново повтори позицията си по друга повдигната от Панов тема, за ЦУМ-гейт. След като преди дни обяви, че е извън правомощията му да формира комисия за проверка на скандала, днес президентът допълни: „За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, описани в закона – ВСС, инспектората към ВСС и анкетна комисия в парламента„.

Мнозинството във ВСС вече отказа да проверява срещата Цацаров-Дончев-Гергов. Инспекторатът обяви, че започва проверка по сигнал, но без яснота дали тя ще се разгърне. За анкетна комисия в НС дотук дума не е отваряна, но Панов е поискал среща и с всички парламентарни групи. За проверка от прокуратурата не говори никой.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.