Последни новини
Home / Законът / Президентът твърдо “за” дебат каква да е съдебната реформа

Президентът твърдо “за” дебат каква да е съдебната реформа

Defakto.bg

“Отворен съм за диалог и смятам, че трябва да има един сериозен дебат” – така президентът Румен Радев коментира днес настояването на председателя на ВКС Лозан Панов съдебната реформа да се проведе в дълбочина. И поясни – дебат дали да има реформа само в дълбочина или и в широчина – една всеобхватна реформа.

Вчера Панов и Екатерина Захариева и Цецка Цачева се разминаха във визията дали за това са нужни конституционни промени и какво точно да обхващат те. А председателят на ВКС заяви, че чака отговор от “Дондуков”-2 за поисканата от него среща с президента по темата.

Днес Румен Радев отново повтори позицията си по друга повдигната от Панов тема, за ЦУМ-гейт. След като преди дни обяви, че е извън правомощията му да формира комисия за проверка на скандала, днес президентът допълни: “За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, описани в закона – ВСС, инспектората към ВСС и анкетна комисия в парламента“.

Мнозинството във ВСС вече отказа да проверява срещата Цацаров-Дончев-Гергов. Инспекторатът обяви, че започва проверка по сигнал, но без яснота дали тя ще се разгърне. За анкетна комисия в НС дотук дума не е отваряна, но Панов е поискал среща и с всички парламентарни групи. За проверка от прокуратурата не говори никой.

About De Fakto

Проверете също

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.