Последни новини
Home / Законът / Президентът твърдо „за“ дебат каква да е съдебната реформа

Президентът твърдо „за“ дебат каква да е съдебната реформа

Defakto.bg

„Отворен съм за диалог и смятам, че трябва да има един сериозен дебат“ – така президентът Румен Радев коментира днес настояването на председателя на ВКС Лозан Панов съдебната реформа да се проведе в дълбочина. И поясни – дебат дали да има реформа само в дълбочина или и в широчина – една всеобхватна реформа.

Вчера Панов и Екатерина Захариева и Цецка Цачева се разминаха във визията дали за това са нужни конституционни промени и какво точно да обхващат те. А председателят на ВКС заяви, че чака отговор от „Дондуков“-2 за поисканата от него среща с президента по темата.

Днес Румен Радев отново повтори позицията си по друга повдигната от Панов тема, за ЦУМ-гейт. След като преди дни обяви, че е извън правомощията му да формира комисия за проверка на скандала, днес президентът допълни: „За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона. Проверките, които иска Лозан Панов, трябва да се изискат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, описани в закона – ВСС, инспектората към ВСС и анкетна комисия в парламента„.

Мнозинството във ВСС вече отказа да проверява срещата Цацаров-Дончев-Гергов. Инспекторатът обяви, че започва проверка по сигнал, но без яснота дали тя ще се разгърне. За анкетна комисия в НС дотук дума не е отваряна, но Панов е поискал среща и с всички парламентарни групи. За проверка от прокуратурата не говори никой.

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.