Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Ако Панов продължава, ще стигне до тотално противопоставяне

Цацаров: Ако Панов продължава, ще стигне до тотално противопоставяне

Defakto.bg

Кой да разследва главния прокурор може да бъде уредено в ЗСВ, твърди обвинител № 1

„От цялата тази дандания и режисура, да ме прощава г-н Панов той не е от режисьорите, а от изпълнителите, режисьорите са тези, чиито думи той повтаря (Христо Иванов, както става ясно по-надолу – б.р.), ако обаче продължава, ще стигне до някакъв край и той ще е тотално противопоставяне. Аз мога да работя в система на тотално противопоставяне, достатъчно неща до момента са се изсипали на главата ми, за него се съмнявам“. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, засечен от журналисти в Съдебната палата след края на следователското гласуване за член на ВСС.

Обвинител №1 отговори на ред въпроси. В случая темата е конфликтът между него и председателя на ВКС Лозан Панов. „Това ли е целта – да противопоставим съд на прокуратура? Аз лично няма да го допусна. Хората, които работят в съда и прокуратурата не го заслужават, да носят последиците“, зарече се Цацаров.

Отстраняване на председателя на ВКС? Не, за какво?!

„Смятате ли, че ще се стигне до процедура по отстраняването на Лозан Панов, както вече обявиха някои медии?“ – попитаха репортерите.

„За какво?“ – отговори с въпрос Цацаров.

„Заради срещите, които иницира с премиера, с президента, заради писмото до Румен Радев“ – поясниха журналистите. (Именно това намерение детайлно бе изложено в публикация, цитираща включително имена на кадровици от мнозинството, които ще се подпишат под искане за импийчмънт на Панов. А обичайно подобни публикации са предвестник на описаните действия.)

„Искате да кажете, че заради поискана среща или отправено писмо до президента и направена среща с премиера смятате, че трябва да бъде отстранен? Не. Нима смятате, че заради всичко това той трябва да понесе някакви последствия?“ – бе отговорът на Цацаров.

После той продължи.

Който говори за мимикрия, сам я проявява

Главният прокурор заяви: „Но имам обяснение за цялата активност на г-н Панов. Цялата лексика и всички тези, които сега чувам, са лексика и тези, които съм чувал. Чувал съм ги от бивш правосъден министър, после и като лидер на политическа партия. (За Христо Иванов ли говорите?- попитаха репортерите. Да, бе отговорът.) Сега те се повтарят от г-н Панов. След като смята, че така може да реализира себе си, да „вдигне завесата“ над решението на ВСС, което обяви за недопустима неговата намеса в изборния процес по отношение на съдиите, не мога да го съдя за поведението му.

Мога да кажа едно – да говориш, че съдебната реформа дотук е мимикрия означава, че сам проявяваш мимикрия. Системата била такава и онакава, най-виновна, както винаги била прокуратурата, най-вече главният прокурор, разбира се, и реформата не е дълбочинна, изключително задълбочен термин. И ако сега си представим, че Конституцията се промени и броят на членовете на парламентарната квота в прокурорската колегия се увеличи с един, това ще намалим ли връщането на делата, безобразията на разследването и нашите собствени безобразия, на прокуратурата, факта, че от 12 дела на разследвани магистрати всички без 1 са били връщани от съда?“

Искам равна мяра за всеки

А как все пак да се въведе възможност за разследване и на главния прокурор? – настояха журналистите.

„Тези правила могат да бъдат създадени без промени в Конституцията, всеки който говори обратното се опитва да вдигне шум или преследва други цели. Може да стане с добре обмислени правила в Закона за съдебната власт.

Но моята теза е: равна мяра за всеки. Равна мяра за моите срещи и на Лозан Панов, равна процедура за мен и за Лозан Панов, извън персонификацията“, каза Сотир Цацаров. Проблемът е, че председателите на двете върховни съдилища могат да бъдат разследвани от прокуратурата, но това е спорно за обвинител №1 предвид единоначалието в държавното обвинение.

Аз не съм вдигал ръка за война

На въпрос какво все пак е станало на прословутата среща в ЦУМ, главният прокурор отговори: „Считам, че при осъществяването на такива срещи човек не трябва да злоупотребява с правомощията си и да прояви елементарна учтивост и коректност. Аз не съм седнал на маса, нито пускам клип в ютуб (скандалът тръгна от клип от среща на Сашо Дончев с дамски клуб, в който той разказа за срещата в ЦУМ – б.р.). С това коментарът ми по темата се изчерпва“.

По друго питане: непрестанният конфлист не руши ли авторитета на цялата съдебна власт, отговорът на Цацаров бе: „Разбира се, че руши. Чух, че тези дни бяло говорено как това не било нещо ново и се припомнял конфликтът между Иван Григоров и Никола Филчев. Ако г-н Панов желае лично противопоставяне, няма да позволя да се упражнява с името ми, не бих въвлякъл и институцията в това“.

Ще се помирите ли с председателя на ВКС? – последва въпрос.

„Аз никога не съм вдигал ръка за война, за да се помирявам.  От една моя среща бе заявено, че България не е правова държава. Аз не искам г-н Панов да се помирява с мен, аз не воювам с него. Ако на някого дължи извинение, са колегите ми прокурори. В писмото до държавния глава си позволи квалификации за тях, които аз никога не съм си позволявал спрямо съдиите. А той не е всички съдии. Просто не е.“

About De Fakto

Проверете също

Зам. министър Емил Дечев: Ако няма воля за независимо разследване на главния прокурор, очевидно има зависимости

Очевидно има зависимости между тези, които могат да направят промените, които да доведат до създаване …

Липса на кворум провали първото четене на НПК за въвеждане на независимо разследване за гл.прокурор (допълнена)

  Милиони българи продължават да са заложници на ”гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието …

Един коментар

  1. Добър текст.Цацаров донякъде е прав, всичко трябва да си мярка, за да тежи на мястото си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.