Последни новини
Home / Законът / Александър Кашъмов: Не се иска съгласие на министри, депутати и други за разсекретяване на стенограмата за КТБ

Александър Кашъмов: Не се иска съгласие на министри, депутати и други за разсекретяване на стенограмата за КТБ

Defakto.bg

Министрите, депутатите, управителят и подуправителите, участвали в консултациите за банковата криза и фалита на КТБ дни след затварянето на банката са публични фигури и нямат право да изразяват несъгласие, когато имената им са в официални документи. Не съществуват никакви юридически пречки за публикуване на стенограмата от заседанието на 29 юни 2014 г. в президентството – това коментира адвокат Александър Кашъмов, шеф на правния екип на програма „Достъп до информация“ пред БНР.

Вчера президентът Румен Радев обяви, че е изпратил писма до всички участници в онези консултации и им е дал срок до 28 май да дадат съгласие за публикуването на документа, станал публично известен като „стенограмата за КТБ“. Липсата на отговор е мълчаливо съгласие, каза държавният глава и се зарече да направи всичко възможно казаното през юни 2014 г. да стане публично.

„Става дума отново за среща, в която участват народни представители, министри, хора от УС на БНБ, вероятно и други хора. Естествено, самият факт, че тези стенограми не са публични, пречи да установим кои точно са участвали. Публични лица като министри, народни представители, управители и подуправители на БНБ не следва да бъдат питани по закон за съгласие, защото има една презумпция, че те, тъй като са задължени самите те да предоставят обществена информация, и това е тяхно законово и конституционно задължение, а не въпрос на лични предпочитания, по тази причина те нямат и право да изразяват несъгласие, когато тяхното име е въвлечени в мнения, разговори, официални документи„, категоричен е Кашъмов.

Според него в случая няма място да се твърди и наличие на професионална тайна.

„Съдът не приема в този случай професионалната тайна като легитимно основание за отказ и следователно тя трябва да бъде преодоляна. Ще трябва да се откаже БНБ в този случай от професионалната тайна, тъй като не е ясно, каква информация се съдържа вътре, която би могла да бъде квалифицирана по този начин. В случай ние говорим за една фалирала банка – няма каква вреда да произтече от даването на тази информация. Ако е имало частни лица, единствено за тях стои въпросът за съгласието. Ако те не са съгласни, едно просто заличаване на името би било достатъчно, докато цялото съдържание с изказванията би трябвало да бъде предоставено. Това е много важно да се каже публично„, заяви правозащитникът.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.