Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет с остра декларация: Договарянето с адвокат не може да е престъпление!

Висшият адвокатски съвет с остра декларация: Договарянето с адвокат не може да е престъпление!

Defakto.bg

Поводът са последните “енергийни” разследвания на прокуратурата

В остра декларация Висшият адвокатски съвет се противопостави на опитите на прокуратурата да инкриминира договарянето с адвокат. Поводът са последните разследвания за безстопанственост в НЕК.

В края на април след акция на “Антикорупция” в сградата на НЕК от държавното обвинение обявиха, че разследват безстопанственост заради “абсолютно неизгодни договори” с адвокати и адвокатски кантори, при положение че компанията имала цял юридически отдел.

Ето какво заявява Висшият адвокатски съвет:

Декларация

Висшият адвокатски съвет е сериозно обезпокоен от факта, че прокуратурата образува досъдебни производства за безстопанственост срещу ръководители на държавни и общински организации и търговски дружества, които са ангажирали адвокати по конкретни дела, при наличието на юрисконсулти в дружествата, които управляват или учрежденията и общините, които представляват.

Конституцията изрично възлага на адвокатите защитата на свободите, правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица. Суверенно е правото на всеки гражданин или организация да договорят процесуално представителство с висококвалифициран в съответната област адвокат или да му възложат консултации, дори когато разполагат с юристи, работещи по трудов договор. Изборът на защита от адвокат не съставлява престъпление и всяко внушение в тази насока е опасен прецедент, който подрива авторитета на правосъдието и застрашава върховенството на правото.

 Българската адвокатура категорично се противопоставя на опитите да се инкриминира договарянето с адвокат, защото по този начин се ограничава правото на юридическите лица свободно да изберат кому да възложат защитата на своите права и интереси.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Един коментар

  1. Добре де, Висшият адвокатски съвет е сериозно обезпокоен от факта че юрисконсултите в държавните дружества, учреждения и общините са по- нискоквалифицирани в съответната област от адвокатите, които са извън нея, ама поне да бяха посочили някаква статистика, която доказва този факт, както и необходимостта от пилеене на държавни пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.