Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет с остра декларация: Договарянето с адвокат не може да е престъпление!

Висшият адвокатски съвет с остра декларация: Договарянето с адвокат не може да е престъпление!

Defakto.bg

Поводът са последните „енергийни“ разследвания на прокуратурата

В остра декларация Висшият адвокатски съвет се противопостави на опитите на прокуратурата да инкриминира договарянето с адвокат. Поводът са последните разследвания за безстопанственост в НЕК.

В края на април след акция на „Антикорупция“ в сградата на НЕК от държавното обвинение обявиха, че разследват безстопанственост заради „абсолютно неизгодни договори“ с адвокати и адвокатски кантори, при положение че компанията имала цял юридически отдел.

Ето какво заявява Висшият адвокатски съвет:

Декларация

Висшият адвокатски съвет е сериозно обезпокоен от факта, че прокуратурата образува досъдебни производства за безстопанственост срещу ръководители на държавни и общински организации и търговски дружества, които са ангажирали адвокати по конкретни дела, при наличието на юрисконсулти в дружествата, които управляват или учрежденията и общините, които представляват.

Конституцията изрично възлага на адвокатите защитата на свободите, правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица. Суверенно е правото на всеки гражданин или организация да договорят процесуално представителство с висококвалифициран в съответната област адвокат или да му възложат консултации, дори когато разполагат с юристи, работещи по трудов договор. Изборът на защита от адвокат не съставлява престъпление и всяко внушение в тази насока е опасен прецедент, който подрива авторитета на правосъдието и застрашава върховенството на правото.

 Българската адвокатура категорично се противопоставя на опитите да се инкриминира договарянето с адвокат, защото по този начин се ограничава правото на юридическите лица свободно да изберат кому да възложат защитата на своите права и интереси.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Един коментар

  1. Добре де, Висшият адвокатски съвет е сериозно обезпокоен от факта че юрисконсултите в държавните дружества, учреждения и общините са по- нискоквалифицирани в съответната област от адвокатите, които са извън нея, ама поне да бяха посочили някаква статистика, която доказва този факт, както и необходимостта от пилеене на държавни пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.