Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор обсъди в Бургас безопасността на летовниците

Главният прокурор обсъди в Бургас безопасността на летовниците

Defakto.bg

Преобърнат камион с агнешко спря по пътя обвинител №1

Гарантиране на безопасността на летовниците – това е била основната тема на съвещание в Бургас в присъствието на Сотир Цацаров, заместникът му Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Главният прокурор, заместникът му и обърнатият камион.

На път към Черноморието, на магистрала „Тракия“ край Хасково, служебният им автомобил за малко да връхлети върху катастрофирал хладилен камион, съобщиха медии. По ирония на съдбата камионът е превозвал разфасовано агнешко, пръснало се по асфалта (във фейсбук веднага се появиха аналогии с одраните агнешки главички, демостративно оставени от маскирани младежи пред ВСС – б.р.).

Съобщението на прокуратурата за срещата:

„Анализ на криминогенната обстановка в Бургас и региона, определяне на рисковите места и мерки, които да бъдат предприети, за да бъде гарантирана безопасността, както на българските граждани, така и на чуждестранните туристи обсъдиха по време на съвещание днес г-н Сотир Цацаров – Главен прокурор на Р.България, г-н Борислав Сарафов – Заместник Главен прокурор, г-жа Румяна Арнаудова – ръководител на СЗО „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура, г-н Любомир Петров – Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, г-жа Калина Чапкънова – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н Иван Кирков – Административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас и г-жа Радост Бошнакова – Административен ръководител на Районна прокуратура – Несебър.

Домакин на срещата бе Апелативна прокуратура – Бургас. Присъстваха и г-н Младен Маринов – Главен секретар на МВР, както и старши комисар Калоян Калоянов – Директор на ОД на МВР – Бургас.

По-късно през деня, представителите на прокуратурата посетиха сградата на ОД на МВР – Бургас, където участваха на среща с Министъра на вътрешните работи и Министъра на туризма.

На специален брифинг последвал двете събития, Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че основна цел е да се гарантира безопасността на летовниците.

„Целта ни е да направим така, че да няма спорове за парко или нарко- място в к.к.Слънчев бряг, както това се случи през миналогодишния летен сезон“ коментира Главният прокурор. Той разясни, че Прокуратурата самостоятелно изготвя анализ на районите с престъпност в страната и добави, че данните не се различават с много от тези на МВР, които определят Бургас, като най-престъпният регион в страната. Г-н Цацаров добави, че за съжаление остава проблема с непълната кадрова обезпеченост на районната прокуратура в Несебър.

„Щатът в районната прокуратура в Несебър е за 9 прокурори, а заетите работни места там са 6. Условията за работа в летния сезон там са изключително натоварени поради концентрацията на криминално проявени лица, предизвикана от разгара на туристическия сезон. Отделно от това битовите условия за работа са изключително лоши. Предстои Прокуратурата да се премести в нова сграда но това все още не е факт. Законът не ни позволява да командироваме прокурори на незаетите щатове. Тези факти правят районната прокуратура в Несебър, най-нежеланото място за работа в цялата страна.

След срещата, стана ясно и че над 100 полицаи ще бъдат командировани в Слънчев бряг през идният летен сезон, като общата им бройка ще достигне близо 600. Сред тях и служители на реда от страни като Чехия, Румъния и Полша. Обсъден бе и контролът и работата в пропускателните пунктове в региона“.

Проверка и в НЗОК

Прокуратурата извършва проверки в НЗОК, заяви пред журналисти в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран. Проверяват сигнали, свързани със сключване на неизгодни договори.
Работи се и по сигнал на бившия здравен министър Петър Москов и заместникът му Ваньо Шарков за изплатени сум на болници, приемали пациенти, без да ги минават през „пръстовия отпечатък“.

„Основно се касае за превеждане на средства от НЗОК без наличие на съответно основание за това“, обобщи  Цацаров.

„Резултатите ще са свързани с начина, по който самите лечебните заведения са формирали исканията си към здравната каса и доколко онова, което здравната каса е покривала, действително е стигало до пациентите“, каза още той.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.