Последни новини
Home / Законът / Кандидат за ВСС в писмо до съвета: Не обвързвайте „желязно” вота на магистратите

Кандидат за ВСС в писмо до съвета: Не обвързвайте „желязно” вота на магистратите

Defakto.bg

Владимир Вълков предлага промяна в изборните правила

 За да получи обществено доверие, новият състав на ВСС неистово се нуждае от изключване на всякакво съмнение, че автентичността на вота е гарантирана. А в момента гласуваните от действащия ВСС правила „застопоряват” избора на магистратите как да гласуват – електронно или с хартиена бюлетина. Това заявява в отворено писмо до ВСС кандидадът за член на новия съвет от квотата на съдиите Владимир Вълков. И настоява за промени в правилата.

Вълков публикува писмото в страницата си в интернет, изпратил го е и във ВСС. Конкретно той предлага да се преосмисли правилото, че изборът на начин на гласуване се прави до 1 месец преди вота. Така заявилите гласуване по интернет не могат да пуснат бюлетина и обратното.

Ето част от писмото му:

„Считам, че легитимността на избора предполага реални гаранции за отчитане на всеки глас според желанието на избирателя. Част от тези гаранции е и процедурата, при която се осъществява избора. Лично аз намирам смисъл в предварителния избор с оглед техническото обезпечаване на желания електронен вот. Считам обаче, че не съществува пречка за промяна начина на гласуване и след датата 17.05.2017 г. Гарантираното от закона право на глас не може да бъде обусловено от създадено от администриращия процеса процесуално правило. На реализация подлежи правото на пряк вот, а електронното гласуване е само средство за осигуряването му. Затова призовавам както членовете на действащия понастоящем ВСС, така и всички кандидати за бъдещия ВСС да изразят еднозначно позиция по следния въпрос:

Не е ли вярно, че не съществува пречка избирателят, декларирал желание да участва в изборите с електронен вот да даде гласа си на 17.06.2017 г. с хартиена бюлетина?

Тъй като досега не съм срещнал разумен аргумент, утвърждаващ предходно извършен избор за начина на гласуване като единствено възможен за упражняване на правото на избор и при липса на наведени такива до 31.05.2017 г., предлагам да бъде добавено в Правилата за провеждане на избори на членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата). Същевременно не изключвам възможност да възникне пречка за физическо присъствие, наложително за упражняване на вота с хартиена бюлетина. Доколкото не съм наясно с необходимите технически условия, за да се обезпечи упражняване на вота чрез дистанционно гласуване, разчитам ВСС да посочи пределния срок за това. За обезпечаване в пълнота правото на избор при отчитане на необходимото технологично време за неговата реализация и установяване на гаранции за пълнота на вота считам за наложителна промяна в Правилата, който въпрос е от изключителна компетентност на ВСС. Предлагам следната корекция:

  • 1. Нов текст към чл. 11 от Правилата

„(6) В срок до 3 дни преди датата на избора магистратите, неполучили издадените им талони се заличават от списъците за избор чрез електронно дистанционно гласуване и се добавят в списъците за избор чрез хартиена бюлетина, което се удостоверява в протокола по ал. 2.“

  • 2. Допълнение на ал. 4 ново изречение: „Административният ръководител удостоверява подадената декларация.“
  • 3. Нов текст към Глава Осма Провеждане на изборите

Раздел ІІІ

Промяна начина на гласуване

Нов чл. 37а. (1) Всеки магистрат, декларирал, че ще упражнява правото си на глас може да промени начина на гласуване като писмено заяви желанието си за това в срок до …… .

(2) Магистрат, избрал да упражни правото си на глас чрез електронно дистанционно гласуване може да гласува с хартиена бюлетина при условие, че:

  1. представи на секционната комисия удостоверение по чл. 11 ал. 4 или
  2. представи запечатания плик, съдържащ получения талон за електронно дистанционно гласуване и писмена декларация за промяна начина на гласуване.

(3) Секционната комисия допълва списъка като в графа Забележка отразява уникалния код на предадения талон и информира администратора на информационната система за деактивирането му.

(4) Талонът става неразделна част от избирателния списък.“

Кандидатите за ВСС от квотата на съдиите са общо 27 за 6 места. Те ще бъдат изслушани от общото събрание на съдиите на 10 юни, самото гласуване ще е на 17 юни.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.