Последни новини
Home / Законът / Мними прокурори отиват на съд

Мними прокурори отиват на съд

Defakto.bg

Трима мними прокурори са предадени на съд за измама в особено големи размери. Представяйки се за магистрати, те са получили 70 000 лв. от гражданин на Сирия срещу обещанието да „съдействат“ на племенниците му, обвинени за убийство. Случката е от януари 2016 г.

Пресцентърът на прокуратурата съобщава:

„Днес, 22.05.2017 г., СЗ „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Цветелин В., Петър М. и Васил В., за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – престъпление  по чл. 211, пр.1-во, вр. чл. 201, ал.1,т.1 и т.2, вр. чл. 209, ал.1 от НК.

Трите лица са предадени на съд за това, че в периода 19.01.2016 г. – 31.01.2016 г. в гр. София, след предварителен сговор са възбудили заблуждение у св. Б. И.- гражданин на Сирийска арабска република, че във връзка с работата си като прокурори, срещу сумата от 70 000 лв. ще му съдействат за облекчаване правното положение на негови близки, подведени под наказателна отговорност за извършено убийство.

Тримата извършители не били магистрати и не работели в системата на съдебната власт.

На 13.09.2015 г. в Столична дирекция на вътрешните работи започнало разследване срещу племенниците на св. Б. И., във връзка с извършено убийство на друг сирийски гражданин.

В хода на разследването лицата били привлечени към наказателна отговорност и спрямо тях била наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Св. Б.И. бил убеден в тяхната невинност, поради което започнал самостоятелно, паралелно разследване и споделил пред свой познат, че дори е склонен да „плати“, за да оневини племеннците си.

Във връзка с този разговор Б.И. случайно се запознал чрез общ познат с обвиняемия Цветелин В., който възприел ситуацията като възможност да извлече имотна облага.

Поради това въпреки, че не заемал и никога не бил заемал тази длъжност, Цветелин В. съзнателно създал и поддържал впечатление у пострадалия Б.И.,че е прокурор в Софийска градска прокуратура и има възможност да му съдейства.

Заедно със съучастниците си Петър В. и Васил В. той разработил план, в рамките на който всеки от тях получил различна роля с единствената цел да въведат в заблуждение Б.И. и създавайки му невярна представа, че имат процесуални възможности да облекчат положението на племенниците му, да получат от него сумата от 70 000 лв.

В поредица от срещи, проведени в периода 19.01.2016 г. – 31.01.2016 г. в гр. София, обв. Цветелин В. и Петър М. се представяли пред пострадалия като прокурори в Софийска градска прокуратура, а обв. Васил В. като техен служебен шофьор.

Обв. Петър М. умишлено се представил с имената на действащ магистрат и уверил пострадалия, че може да поеме наблюдението на наказателното производство,след което да измени мярката за неотклонение спрямо обвиняемите, а впоследствие и самото обвинение в такова за по-леко наказуемо престъпление.

За да затвърдят у него погрешно създаденото впечатление, извършителите представили документи, на които бил придаден вид, че изхождат от Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура и Върховния касационен съд и коментирали имена на действащи магистрати в различни нива на прокуратурата.

В резултат на тези си действия тримата обвиняеми получили от св. Б.И. в рамките на няколко дни общо сумата от 70 000 лв., за които му обяснили, че ще бъдат дадени като подкупи на различни магистрати, имащи отношение към воденото наказателно производство.

До разкриване на престъпната дейността на обвиняемите се достигнало, след като св. Б.И споделил с адвокат за осъществените срещи и му представил получените от обвиняемите лица документи.

Тримата извършители били задържани на 23.02.2016 г . в районна на търговски център „МОЛ- София“, при получаване на поредна част от поисканата сума от 70 000 лв.

В хода на разследването е установено, че тримата обвиняеми не са имали никакъв досег с наказателното производство, водено срещу племенниците на св. Б.И и са действали единствено с цел да получат имотна облага.

Магистратите, с чиито имена съзнателно се представяли извършителите и споменали в разговорите с пострадалия, нямат отношение към престъпната дейност. Те не са били ангажирани с наказателно производство за убийство и не са работели в Софийска градска прокуратура в посочения период.

Замесването на имена на действащи магистрати и на високопоставен в длъжностната йерархия служител на МВР (СДВР), включително чрез представяне на копия на неистински документи, е създало реална опасност от уронване техния престиж и авторитет сред членовете на обществото и на професионалната гилдия.

В резултат на действията на обвиняемите лица, са създадени неверни негативни представи за обичайно като практика користно изпълнение на задълженията от страна на органите на съдебната власт и на МВР в Република България, което опредял случаят като особено тежък.

Ако бъдат признати за виновни Цветелин В., Петър М. и Васил В. могат да получат наказание в размер от три до десет години лишаване от свобода, както и съдът да наложи конфискация до ½ от имуществото им“.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.