Последни новини
Home / Законът / Цацаров иска ново отстраняване на съдийка от Раднево

Цацаров иска ново отстраняване на съдийка от Раднево

Defakto.bg

Тръгва второ дело срещу Люба Петрова, обвинила Димитър Узунов в натиск

Искане за временно отстраняване на съдията от Раднево Люба Петрова е внесъл главният прокурор Сотир Цацаров в съдийската колегия на ВСС. Поводът е повдигнато обвинение за документно престъпление, съобщи прокурорският пресцентър.

Люба Петрова и адвокатът й Менко Менков

Срещу Люба Петрова вече тече наказателен процес в СГС за лихварство, лъжесвидетелстване, измама, документно престъпление и престъпление по служба. Заради тези обвинения тя веднъж вече бе отстранена от ВСС, но в края на ноември 2016 г. възстановена като съдия заради новите правила в съдебния закон – те позволяват отстраняване на магистрати само за престъпления, свързани с дейността им. А искането за Петрова не е било такова.

Сега срещу нея има ново дело за действия след възстановяването й и ново искане, вече мотивирано с променения закон.

Междувременно съдийката се прочу, след като по дело срещу радневски магистрат публично, пред съда, обяви, че се отказва от предни показания, дадени под натиска на представляващия ВСС Димитър Узунов. Прокурорска проверка обаче напълно оневини Узунов.

Ето съобщението на прокуратурата за новото искане:

„Днес, 22 май 2017 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Съдийската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на съдия Люба Петрова от Районен съд Раднево, заради повдиганото й обвинение за документно престъпление.

Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, по което на 12.05.2017 г. е повдигнато и предявено обвинение на съдия Петрова за престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Съдия Люба Петрова е привлечена като обвиняема за това, че:

В периода 29 – 30.03.2017 г., в гр. Раднево, в сградата на Съдебната палата, като длъжностно лице – съдия в Районен съд-Раднево, в кръга на службата си, съставила официален документ – протокол от съдебно заседание, проведено на 29.03.2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този документ (протокол) по НЧД № 95 / 2017г., по описа на Районен съд-Раднево, като доказателство за тези обстоятелства и изявления – престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Тя е удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала е и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Повдигнатото срещу съдия Люба Петрова обвинение касае умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районен съд – Раднево.

„Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство“, се сочи в искането на главния прокурор.

Люба Петрова е назначена с Решение на ВСС по Протокол №17/15.05.2002 г., встъпила в длъжност „съдия при Районен съд-Раднево“ на 20.05.2002г., след като подписала акт за встъпване в длъжност от същата дата; с Решение по Протокол № 61 от 17.12.2014 г. на ВСС е отстранена временно от длъжност „съдия“ в РС-гр.Раднево – до приключване на наказателно производство, образувано и водено срещу нея; с Решение по Протокол № 25 от 22.11.2016 г., на ВСС е възстановена на длъжност „съдия в Районен съд – Раднево“, на която позиция тя е встъпила, считано от 01.12.2016 г. – с подписване на акт за встъпване в длъжност от същата дата.

Главният прокурор настоява Люба Петрова да бъде отстранена от длъжността съдия в Районен съд – Раднево за срок до приключване на воденото срещу нея наказателно производство.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.