Последни новини
Home / Законът / Доклад на Инспектората за 2016-а: 497 заявления за мудно правосъдие, обезщетения за 604 648 лева

Доклад на Инспектората за 2016-а: 497 заявления за мудно правосъдие, обезщетения за 604 648 лева

Defakto.bg

Инспекторатът към ВСС публикува доклада си за 2016 г. В него се отчита работат по тематични и планови проверки на работата на магистратите от различни звена, сигналите за започване на дисциплинарни производства, както и жалбите на граждани за мудно правосъдие и обезщетенията, платени от държавата.

Ето какво съобщава Инспекторатът:

За първи път комплексни проверки във военните съдилища

Съгласно Годишната си програма през 2016 г. Инспекторатът към ВСС е извършил 102 комплексни планови проверки, от които по граждански, административни и търговски дела в 40 съдилища, по наказателни дела – в 31 съдилища, както и в 31 прокуратури и следствени отдели към окръжните прокуратури в Апелативните райони на Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София.

За първи път комплексни планови проверки са извършени и във военните съдилища в Сливен, София и Пловдив, както и във Военноапелативния съд.

Извършените тематични проверки са 9 на брой, от които четири са по граждански и административни дела, две по наказателни дела и три тематични проверки в прокуратурите.

През периода са извършени и пет контролни проверки, от които две по граждански дела в Софийския районен съд, по наказателни дела в РС – Ботевград и РС – Луковит. Контролна проверка е направена и в Районна прокуратура – Казанлък.

Сигнали

За периода от 1 януари до 30 декември 2016 г. в ИВСС са постъпили 2000 сигнала за допуснати нарушения от съдебните органи, от тях 1195 са нови сигнали (1153 от граждани и 42 от институции). Постъпили са 805 допълнения  по сигнали от предходен период и 167 възражения по приключили преписки, на които има отговор на главния инспектор.

През 2016 г. е приключила работата по 1482 сигнала. Със становище е отговорено на 1118 броя, по 9 от сигналите проверката е завършила с Акт за резултати, а 78 от сигналите са изпратени по компетентност до други институции. Отговорено е на 277 допълнения по сигнали.

Съгласно правомощията си Инспекторатът към ВСС е отправял сигнали за предприемане на дисциплиниращи мерки и ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдии, прокурори и следователи (чл. 54, ал.1 т. 5 ЗСВ) до административните ръководители на органите на съдебната власт.

Уеднаквяване на съдебната практика

Инспекторатът към ВСС е отправил четири сигнала до ВКС и два до ВАС за уеднаквяване на съдебната практика по различни теми. Сигнали за изпращани и до председателите на СГС и ОС – Пловдив.

През 2016 г. ИВСС е изготвил 7 мотивирани становища по тълкувателни дела на ВКС, ВАС или съвместни на ВКС и ВАС.

Срещу бавното правосъдие

В Инспектората за календарната година са постъпили 497 броя заявления по дейността за установяване на нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок (Глава Трета „а” ЗСВ). От тях по граждански, търговски и административни дела са 282 заявления, а по наказателни – 215 броя. Изготвени са 509 констативни протокола и становища, включително и по заявления, останали от предходен период, които са изпратени на министъра на правосъдието (на основание чл. 60д ЗСВ), заедно със заявленията и всички постъпили към тях документи.

По информация от Министерство на правосъдието през 2016 г. са сключени 261 споразумения (по подадени 237 заявления), общата изплатена сума за обезщетения е 604 648 лв.

През 2017 г. предстои Инспекторатът към ВСС да изгради необходимия административен капацитет за ефективното изпълнение на новите си правомощия по проверка на имуществените декларации и интегритета на магистратите, в сила от 1 януари 2017 г.

С писмо на главния инспектор от 23 май 2017 г. Годишният доклад за 2016 г. е изпратен на ВСС, съгласно чл. 54, ал.1 т. 8 ЗСВ.

Пълният текст на доклада на ИВСС може да намерите на http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16 .

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.