Последни новини
Home / Законът / Доклад на Инспектората за 2016-а: 497 заявления за мудно правосъдие, обезщетения за 604 648 лева

Доклад на Инспектората за 2016-а: 497 заявления за мудно правосъдие, обезщетения за 604 648 лева

Defakto.bg

Инспекторатът към ВСС публикува доклада си за 2016 г. В него се отчита работат по тематични и планови проверки на работата на магистратите от различни звена, сигналите за започване на дисциплинарни производства, както и жалбите на граждани за мудно правосъдие и обезщетенията, платени от държавата.

Ето какво съобщава Инспекторатът:

За първи път комплексни проверки във военните съдилища

Съгласно Годишната си програма през 2016 г. Инспекторатът към ВСС е извършил 102 комплексни планови проверки, от които по граждански, административни и търговски дела в 40 съдилища, по наказателни дела – в 31 съдилища, както и в 31 прокуратури и следствени отдели към окръжните прокуратури в Апелативните райони на Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София.

За първи път комплексни планови проверки са извършени и във военните съдилища в Сливен, София и Пловдив, както и във Военноапелативния съд.

Извършените тематични проверки са 9 на брой, от които четири са по граждански и административни дела, две по наказателни дела и три тематични проверки в прокуратурите.

През периода са извършени и пет контролни проверки, от които две по граждански дела в Софийския районен съд, по наказателни дела в РС – Ботевград и РС – Луковит. Контролна проверка е направена и в Районна прокуратура – Казанлък.

Сигнали

За периода от 1 януари до 30 декември 2016 г. в ИВСС са постъпили 2000 сигнала за допуснати нарушения от съдебните органи, от тях 1195 са нови сигнали (1153 от граждани и 42 от институции). Постъпили са 805 допълнения  по сигнали от предходен период и 167 възражения по приключили преписки, на които има отговор на главния инспектор.

През 2016 г. е приключила работата по 1482 сигнала. Със становище е отговорено на 1118 броя, по 9 от сигналите проверката е завършила с Акт за резултати, а 78 от сигналите са изпратени по компетентност до други институции. Отговорено е на 277 допълнения по сигнали.

Съгласно правомощията си Инспекторатът към ВСС е отправял сигнали за предприемане на дисциплиниращи мерки и ангажиране на дисциплинарната отговорност на съдии, прокурори и следователи (чл. 54, ал.1 т. 5 ЗСВ) до административните ръководители на органите на съдебната власт.

Уеднаквяване на съдебната практика

Инспекторатът към ВСС е отправил четири сигнала до ВКС и два до ВАС за уеднаквяване на съдебната практика по различни теми. Сигнали за изпращани и до председателите на СГС и ОС – Пловдив.

През 2016 г. ИВСС е изготвил 7 мотивирани становища по тълкувателни дела на ВКС, ВАС или съвместни на ВКС и ВАС.

Срещу бавното правосъдие

В Инспектората за календарната година са постъпили 497 броя заявления по дейността за установяване на нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок (Глава Трета „а” ЗСВ). От тях по граждански, търговски и административни дела са 282 заявления, а по наказателни – 215 броя. Изготвени са 509 констативни протокола и становища, включително и по заявления, останали от предходен период, които са изпратени на министъра на правосъдието (на основание чл. 60д ЗСВ), заедно със заявленията и всички постъпили към тях документи.

По информация от Министерство на правосъдието през 2016 г. са сключени 261 споразумения (по подадени 237 заявления), общата изплатена сума за обезщетения е 604 648 лв.

През 2017 г. предстои Инспекторатът към ВСС да изгради необходимия административен капацитет за ефективното изпълнение на новите си правомощия по проверка на имуществените декларации и интегритета на магистратите, в сила от 1 януари 2017 г.

С писмо на главния инспектор от 23 май 2017 г. Годишният доклад за 2016 г. е изпратен на ВСС, съгласно чл. 54, ал.1 т. 8 ЗСВ.

Пълният текст на доклада на ИВСС може да намерите на http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/16 .

 

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.