Последни новини
Home / Законът / Професор и новоизбран шеф на съд станаха зам.-министри в МП

Професор и новоизбран шеф на съд станаха зам.-министри в МП

Defakto.bg

Завърта се нова изборна рулетка в Перник

Десислава Ахладова-Атанасова, бивш шеф на Районния съд в Перник и току-що встъпила като председател на административния съд в града, сменя попрището и става зам.-министър на правосъдието. Днес съдийската колегия на ВСС ще я освободи от последния й шефски пост.

Десислава Ахладова-Атанасова

Ахладова ще е вторият заместник на Цецка Цачева, след Евгени Стоянов – също административен съдия, но в София, а до неотдавна прокурор по КТБ. Заповедта на премиера Борисов за назначението на новия ръководен кадър в МП е качена днес на сайта на правителството.

Третото ново назначение в екипа на Цачева е проф. д-р Николай Проданов – преподавател във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, катедра публичноправни науки в Юридическия факултет.

Прехвърлянето на Десислава Ахладова-Атанасова обаче ще предизвика нова изборна въртележка за Перник. Преди няколко месеца именно нейният избор от шеф на районния съд за председател на административния, предизвика поредните остри разногласия в съдийската колегия на ВСС заради неспазване на закона. А именно – при наличието на кандидат от самия административен съд – Ивайло Иванов и изрична разпоредба в ЗСВ, че претенденти от по-ниско ниво се назначават само по изключение, мнозинството в съвета предпочете Ахладова. Без да е ясно кое е наложило „изключението“.

Ивайло Иванов оспори това решение пред ВАС, а Ахладова отказа да встъпи в длъжност, докато не се произнесе Върховният административен съд. След това обаче жалбата бе оттеглена и избраницата на ВСС е заела длъжността. Както се вижда – за кратко.

След назначението й за зам.-министър съветът трябва да обяви нов конкурс за председателското място в административния съд в Перник. Законът наистина гарантира на магистратите, заработили като министри и зам.-министри, връщане на заеманите длъжности, но като съдии, прокурори и следователи. Местата за началници не се пазят.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ иска информация за разследванията на полицейското насилие от протестите

Страната ни получи поредните остри критики заради неизпълнението на препоръките на ЕСПЧ за предотвратяване на …

КПКОНПИ – стана член на Международната мрежа за почтеност, Спецпрокуратурата – домакин на Постоянната конференция на прокурорите

КПКОНПИ е приета за постоянен член на Мрежата за почтеност (Network for Integrity), съобщи комисията. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.