Последни новини
Home / Законът / Професор и новоизбран шеф на съд станаха зам.-министри в МП

Професор и новоизбран шеф на съд станаха зам.-министри в МП

Defakto.bg

Завърта се нова изборна рулетка в Перник

Десислава Ахладова-Атанасова, бивш шеф на Районния съд в Перник и току-що встъпила като председател на административния съд в града, сменя попрището и става зам.-министър на правосъдието. Днес съдийската колегия на ВСС ще я освободи от последния й шефски пост.

Десислава Ахладова-Атанасова

Ахладова ще е вторият заместник на Цецка Цачева, след Евгени Стоянов – също административен съдия, но в София, а до неотдавна прокурор по КТБ. Заповедта на премиера Борисов за назначението на новия ръководен кадър в МП е качена днес на сайта на правителството.

Третото ново назначение в екипа на Цачева е проф. д-р Николай Проданов – преподавател във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, катедра публичноправни науки в Юридическия факултет.

Прехвърлянето на Десислава Ахладова-Атанасова обаче ще предизвика нова изборна въртележка за Перник. Преди няколко месеца именно нейният избор от шеф на районния съд за председател на административния, предизвика поредните остри разногласия в съдийската колегия на ВСС заради неспазване на закона. А именно – при наличието на кандидат от самия административен съд – Ивайло Иванов и изрична разпоредба в ЗСВ, че претенденти от по-ниско ниво се назначават само по изключение, мнозинството в съвета предпочете Ахладова. Без да е ясно кое е наложило „изключението“.

Ивайло Иванов оспори това решение пред ВАС, а Ахладова отказа да встъпи в длъжност, докато не се произнесе Върховният административен съд. След това обаче жалбата бе оттеглена и избраницата на ВСС е заела длъжността. Както се вижда – за кратко.

След назначението й за зам.-министър съветът трябва да обяви нов конкурс за председателското място в административния съд в Перник. Законът наистина гарантира на магистратите, заработили като министри и зам.-министри, връщане на заеманите длъжности, но като съдии, прокурори и следователи. Местата за началници не се пазят.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.