Последни новини
Home / Законът / Стига ли „голо“ обвинение за отстраняване на съдия? Да!

Стига ли „голо“ обвинение за отстраняване на съдия? Да!

Defakto.bg

Съдийската колегия се раздели на 9 срещу 3 по казуса „Люба Петрова“

Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за ново отстраняване от длъжност на съдийката от Раднево Люба Петрова роди принципен спор в съдийската колегия на ВСС. Съпроводен, за жалост и с не принципни, а абсолютно лични нападки.

Спорът бе дали при вземането на подобни отговорни решения е достатъчно формално искане от главния прокурор, съпроводено с посочване на повдигнатото обвинение или са нужни и още данни. Които да сочат, че става дума за умишлено престъпление, пряко свързано със съдийската дейност, а не например за нарушение (за което магистратите имат функционален имунитет).

С 9 срещу 3 гласа надделя първото становище. Несъгласни бяха Юлия Ковачева, Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

Както прокурорският пресцентър съобщи вчера, Сотир Цацаров е поискал отстраняването на Люба Петрова  заради обвинение за документно престъпление по чл. 311, ал.1 от НК. Конкретно, че в съставен протокол от заседание от 29 март 2017 г. по дело за принудително лечение е удостоверила неверни изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, както и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещо лице.

Това е второ поред наказателно дело срещу съдия Петрова, първото се гледа в момента в СГС. По него тя бе отстранена от ВСС и в края на м.г. възстановена от него след законови промени.

Въпросната съдийка стана известна и като обвинителката на Димитър Узунов – обяви, че е била склонявана от него да лъжесвидетелства срещу колега. Прокуратурата не откри данни за такова нещо.

Днес дебатът в съдийската колегия тръгна от изявление на Калин Калпакчиев, че за да се стигне до отстраняване, трябват данни за стореното от магистрата. За да се убеди колегията, че той не е преследван в рамките на функционалния му имунитет, не стига само декларация на главния прокурор.

И тук спокойствието се взриви. „Престанете да се занимавате с главния прокурор!“, избухна Галя Георгиева. „Вие спрете с нападките!“, гръмна и Калпакчиев. „Не я прекъсвайте, поведението ви вече минава всякакви граници! Като кажете нещо умно, тогава…“, намеси се председателстващият колегията в този момент Георги Колев. „Вие пък кога сте казвали нещо умно?“, отвърна Калпакчиев. Изобщо – красота!

По същество.

Галя Георгиева обяви, че ще е „в повече да искаме цялото досъдебно производство“, а главният прокурор е изпълнил изискванията на закона – да има досъдебно производство и да е за умишлено престъпление във връзка със службата на магистрата.

Калин Калпакчиев контрира: „Да говорим с аргументи, почиващи на закона. Ние сме длъжни да извършим определена проверка, за да защитим съдията от произвол. Ежедневно стотици български съдии съставят протокол, за да отличим обикновеното нарушение от престъпление и дисциплинарно провинение трябва да имаме някакви данни за умишлено действе. А имаме само декларация, че е умишлено. Не е въпрос на доверие или недоверие към главния прокурор. Важен е съдията и конституционното му право на независимост, а не главният прокурор“.

Юлия Ковачева предложи да се поискат всички материали  от привличането на съдия Петрова като обвиняема, включително нейните обяснения, ако ги има. Не се прие.

Мнозинството гласува „за“ отстраняването.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.