Последни новини
Home / Законът / Кой сигнализира Инспектората за „ЦУМ-гейт“? Сдружение „Боец“

Кой сигнализира Инспектората за „ЦУМ-гейт“? Сдружение „Боец“

Defakto.bg

Загадката кой е авторът на сигнала до Инспектората за „ЦУМ-гейт“ се разреши. Той е отправен от видинското сдружение „Боец“.

Това обявиха неговият председател Георги Георгиев и представителят на гражданското дружество в София юристът Захаринка Истаткова. Те участваха в Марша за европейско правосъдие вчера в столицата.

На 9 май изненадващо Инспекторатът информира, че е започнал производство за срещата Цацаров-Дончев-Гергов в ЦУМ. „Административното производство е по реда на глава девета, раздел I „б” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) – Проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Образувано е по постъпил в Инспектората към ВСС сигнал и производството е на етап отстраняване на нередовности по сигнала“, гласеше съобщението. Самоличността на подателите на сигнала не бе разкрита заради законовата забрана за това.

Нередностите вече са отстранени, каза пред De Fakto Захаринка Истаткова. Уведомиха ни, че производството е започнало, добави тя. Перипетиите са били свързани включително с това, че от Инспектората са изискали от „Боец“ да посочат трите имена и ЕГН на главния прокурор Сотир Цацаров. От сдружението са отговорили, че няма как те да разполагат с ЕГН на обвинител №1, но самоличността му е повече от установима. В сигнала се настоява за проверка за уронване на престижа на съдебната власт по новите правомощия на Инспектората, поясни Истаткова. Твърдим, че срещата в ЦУМ е нерегламентирана, добави тя. Сдружението е подавало и други сигнали, но до прокуратурата, включително за случая „Бююк“ и за „Яневагейт“.

По закон срокът за извършване на новите проверки на Инспектората е двумесечен, като еднократно може да бъде удължаван от главния инспектор с един месец. Всяка проверка приключва с мотивиран доклад.

Скандирания и лозунги „Не на мафията!“, „Съдебна реформа сега!“,  „Румънският модел има цяло правителство в затвора“, „Цацаров, оставка!“ съпровождаха вчерашното шествие, организирано от „Правосъдие за всеки“ в деня на убийството на итарианския прокурор Джовани Фалконе. Пред Съдебната палата бе опънато и посланието „Аз съм Лозан Панов“.

Политиците не бяха много – сред излезлите на улицата хора бяха Трайчо Трайков, няколко бивши депутати от Реформаторския блок. Лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов не бе там. Радан Кънев също го нямаше. Но пък бе проф. Ивайло Дичев. А организаторите обясниха, че са искали това да е наистина гражданско шествие.

Нямаше и магистрати, освен бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов, кандидат за ВСС. В шествието бе и уволнената Румяна Ченалова.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.