Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ирен Савова в отворено писмо: Върховният касационен съд наруши Етичния кодекс

Адвокат Ирен Савова в отворено писмо: Върховният касационен съд наруши Етичния кодекс

Defakto.bg

Драмата дали и кой търгува с дела на ВКС продължава

Дали някой „търгува“ с дела на Върховния касационен съд и кой точно е той? Драмата, тръгнала от публични заявления на адвокат Ирен Савова, че й е предлагана „приятелска помощ“ за решаване на спор във ВКС, се разраства.

След като на 15 май от Върховния касационен съд заявиха, че Лозан Панов е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за проверка на случая, днес бе разпространено отворено писмо от адвокат Савова до етичната комисия на съдийската колегия и до Панов. В него адвокат Ирен Савова заявява включително, че с оповестяването на данни по висящ спор от ВКС са нарушили Етичния кодекс на магистратите.

От прокуратурата дотук няма знак дали са започнали проверка. Но очевидно сега с драмата ще се занимае и ВСС.

Предисторията

Първо адвокат Савова сигнализира чрез медии, че представящи се за нейни „колеги“ са й предложили „приятелска помощ“ зе решаване на дело във ВКС срещу 10 % от предмета на делото. А след това от очевидно неистински интернет-адрес, получава послание: „Отхвърлихте топ оферта, сега четете и ревете“.

Тя е поискала среща с Лозан Панов, но получила писмен отговор, че той няма правомощия да се меси в съдебни решения. В същото време й е била отказана касационна проверка, но тя настоява за допълване на определението на ВКС и отвод на съдебния състав.

Последва въпросното съобщение на ВКС от 15 май. В него се поясняваше, че спорът е между МБАЛ „Хасково“ АД и адвокат Савова дали държавната болница й дължи 516 769,10 лв. за процесуално представителство по гражданско дело, при завеждането на което не е бил договорен конкретен размер на хонорара.

На първа и втора инстанция искът на адвоката е признат за основателен до 26 531,46 лв. според извършените действия.

С определение от 24 март т.г. Жива Декова, Илияна Папазова и Майя Русева от ВКС не допускат казуса до касационно обжалване.

Следват настояванията на адвокат Савова за допълване на определението и разпределение на делото на нов състав.

Междувременно трите съдийки самостоятелно си правят отвод заради изказаните съмнения спрямо обективността им. А Панов иска проверка на прокуратурата.

Писмото

Ето и отвореното писмо на адвокат Савова:

„УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Конституционно право на всеки български гражданин е правото на обективен и справедлив съдебен процес!
В тази връзка сезирах Председателя на ВКС с обезпокояващи факти, които са предпоставка за уронване престижа на най-висшата съдебна институция в страната. Направих искане за среща с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на опити за корупционни практики. Както по-рано Ви информирах, получих отказ за среща и връщане на материалите в оригинал.
Сигналът доби значимост едва след медийния интерес към случая. Притеснително е обстоятелството, че по сигнали се работи само, ако са станали публично достояние. На 15.05.2017 г. на официалния си сайт ВКС публикува изявление по висящия съдебен спор в нарушение на Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Изявлението съдържа манипулативни коментари по избрани доказателства, включително такива, които не са приети по делото. С претенции за изчерпателност се коментират извадени от контекста факти, а други се игнорират.
1. Акцентира се върху размера на адвокатското възнаграждение, но не се упоменава, че този размер е определен от Висшия адвокатски съвет, който е компетентният орган съгласно Закона за адвокатурата.
2. Пропуснат е друг много значим факт – по делото са събрани доказателства, че възнаграждението в размер на половин милион лева се дарява в полза на болницата във вид на медицинска апаратура и медикаменти. Само този факт е достатъчен да измести фокуса от личния интерес и да покаже, че поставените пред ВКС въпроси са принципни.
3. Удобно е пропуснато и друго важно обстоятелство, че по делото са приложени и посочени като основание за допускане влезли в сила решения, постановени по идентичен спор между същите страни, от същите съдилища, които са в обратния смисъл. Разликата е само в далеч по-ниския размер на адвокатското възнаграждение. Като не допусна касационно обжалване, този състав на ВКС формира противоречива съдебна практика, вместо да я уеднаквява и то по въпроси с висока обществена значимост.
4. Пропуснат е и фактът, че независимо от обществената значимост на поставените проблеми, този състав на ВКС не се е произнесъл по всички въпроси, с които е сезиран, въпреки неоправдано дългото забавяне на постановяването на съдебния акт.
5. Вън от общественото внимание остава и фактът, че след оттегляне на пълномощията да представлявам „МБАЛ Хасково” АД, държавата загуби собственост върху имот, чиято стойност по данъчна оценка е 22 млн. лева.
Пропускането на тези факти създава едностранчива представа и прави неверни внушения по висящ пред ВКС правен спор.
В грубо нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и Закона за адвокатурата в официалния сайт на ВКС се цитира извадка от акта за отвод на съдебния състав, в който съдиите дават личностни оценки на една от страните по делото. Залага се тон на враждебност между съд и адвокатура и се толерира недопустимо поведение от страна на отвелия се състав.
Оставам в очакване Председателят на ВКС да даде отговор на въпросите какви са причините за забавяне на съдебния акт и за необходимостта от контрол върху актовете, с които не се допуска касационно обжалване. Съдът дължи отговор на обществените настроения, че тези актове представляват отказ от правосъдие.
С най-голяма почит и уважение към всички български институции и всички достойни български съдии, които имат нелеката задача да търсят и намират обективната истина!
Адвокат Ирен Савова“

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Един коментар

  1. Не мога да повярвам! Как е възможно ВКС да публикува на сайта си подобни неща?
    Работата на съда е да решава делата, а не да се разправя по медиите със страните по тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.