Последни новини
Home / Законът / Адвокат Ирен Савова в отворено писмо: Върховният касационен съд наруши Етичния кодекс

Адвокат Ирен Савова в отворено писмо: Върховният касационен съд наруши Етичния кодекс

Defakto.bg

Драмата дали и кой търгува с дела на ВКС продължава

Дали някой “търгува” с дела на Върховния касационен съд и кой точно е той? Драмата, тръгнала от публични заявления на адвокат Ирен Савова, че й е предлагана “приятелска помощ” за решаване на спор във ВКС, се разраства.

След като на 15 май от Върховния касационен съд заявиха, че Лозан Панов е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров с настояване за проверка на случая, днес бе разпространено отворено писмо от адвокат Савова до етичната комисия на съдийската колегия и до Панов. В него адвокат Ирен Савова заявява включително, че с оповестяването на данни по висящ спор от ВКС са нарушили Етичния кодекс на магистратите.

От прокуратурата дотук няма знак дали са започнали проверка. Но очевидно сега с драмата ще се занимае и ВСС.

Предисторията

Първо адвокат Савова сигнализира чрез медии, че представящи се за нейни “колеги” са й предложили “приятелска помощ” зе решаване на дело във ВКС срещу 10 % от предмета на делото. А след това от очевидно неистински интернет-адрес, получава послание: “Отхвърлихте топ оферта, сега четете и ревете”.

Тя е поискала среща с Лозан Панов, но получила писмен отговор, че той няма правомощия да се меси в съдебни решения. В същото време й е била отказана касационна проверка, но тя настоява за допълване на определението на ВКС и отвод на съдебния състав.

Последва въпросното съобщение на ВКС от 15 май. В него се поясняваше, че спорът е между МБАЛ “Хасково” АД и адвокат Савова дали държавната болница й дължи 516 769,10 лв. за процесуално представителство по гражданско дело, при завеждането на което не е бил договорен конкретен размер на хонорара.

На първа и втора инстанция искът на адвоката е признат за основателен до 26 531,46 лв. според извършените действия.

С определение от 24 март т.г. Жива Декова, Илияна Папазова и Майя Русева от ВКС не допускат казуса до касационно обжалване.

Следват настояванията на адвокат Савова за допълване на определението и разпределение на делото на нов състав.

Междувременно трите съдийки самостоятелно си правят отвод заради изказаните съмнения спрямо обективността им. А Панов иска проверка на прокуратурата.

Писмото

Ето и отвореното писмо на адвокат Савова:

“УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
Конституционно право на всеки български гражданин е правото на обективен и справедлив съдебен процес!
В тази връзка сезирах Председателя на ВКС с обезпокояващи факти, които са предпоставка за уронване престижа на най-висшата съдебна институция в страната. Направих искане за среща с оглед предприемане на мерки за предотвратяване на опити за корупционни практики. Както по-рано Ви информирах, получих отказ за среща и връщане на материалите в оригинал.
Сигналът доби значимост едва след медийния интерес към случая. Притеснително е обстоятелството, че по сигнали се работи само, ако са станали публично достояние. На 15.05.2017 г. на официалния си сайт ВКС публикува изявление по висящия съдебен спор в нарушение на Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Изявлението съдържа манипулативни коментари по избрани доказателства, включително такива, които не са приети по делото. С претенции за изчерпателност се коментират извадени от контекста факти, а други се игнорират.
1. Акцентира се върху размера на адвокатското възнаграждение, но не се упоменава, че този размер е определен от Висшия адвокатски съвет, който е компетентният орган съгласно Закона за адвокатурата.
2. Пропуснат е друг много значим факт – по делото са събрани доказателства, че възнаграждението в размер на половин милион лева се дарява в полза на болницата във вид на медицинска апаратура и медикаменти. Само този факт е достатъчен да измести фокуса от личния интерес и да покаже, че поставените пред ВКС въпроси са принципни.
3. Удобно е пропуснато и друго важно обстоятелство, че по делото са приложени и посочени като основание за допускане влезли в сила решения, постановени по идентичен спор между същите страни, от същите съдилища, които са в обратния смисъл. Разликата е само в далеч по-ниския размер на адвокатското възнаграждение. Като не допусна касационно обжалване, този състав на ВКС формира противоречива съдебна практика, вместо да я уеднаквява и то по въпроси с висока обществена значимост.
4. Пропуснат е и фактът, че независимо от обществената значимост на поставените проблеми, този състав на ВКС не се е произнесъл по всички въпроси, с които е сезиран, въпреки неоправдано дългото забавяне на постановяването на съдебния акт.
5. Вън от общественото внимание остава и фактът, че след оттегляне на пълномощията да представлявам „МБАЛ Хасково” АД, държавата загуби собственост върху имот, чиято стойност по данъчна оценка е 22 млн. лева.
Пропускането на тези факти създава едностранчива представа и прави неверни внушения по висящ пред ВКС правен спор.
В грубо нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати и Закона за адвокатурата в официалния сайт на ВКС се цитира извадка от акта за отвод на съдебния състав, в който съдиите дават личностни оценки на една от страните по делото. Залага се тон на враждебност между съд и адвокатура и се толерира недопустимо поведение от страна на отвелия се състав.
Оставам в очакване Председателят на ВКС да даде отговор на въпросите какви са причините за забавяне на съдебния акт и за необходимостта от контрол върху актовете, с които не се допуска касационно обжалване. Съдът дължи отговор на обществените настроения, че тези актове представляват отказ от правосъдие.
С най-голяма почит и уважение към всички български институции и всички достойни български съдии, които имат нелеката задача да търсят и намират обективната истина!
Адвокат Ирен Савова”

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Един коментар

  1. Не мога да повярвам! Как е възможно ВКС да публикува на сайта си подобни неща?
    Работата на съда е да решава делата, а не да се разправя по медиите със страните по тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.