Последни новини
Home / Законът / По европейски, ВСС за готвената реформа в Полша: Независимостта на съдиите е застрашена!

По европейски, ВСС за готвената реформа в Полша: Независимостта на съдиите е застрашена!

Defakto.bg

Обсъжданата съдебна реформа в Полша буди тревога, посяга на независимостта на магистратите и на принципите на правовата държава. Зад това становище в подкрепа на позицията на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) изненадващо застана и нашият ВСС. Решението бе гласувано с 14 гласа „за“ и едва 3 „против“. Становището ще бъде изпратено също на Министерския съвет и на парламента.

Миналата година мнозинството във ВСС отказа да подкрепи ЕМСС в протеста й срещу преследването на съдии и прокурори в Турция и се въздържа от позиция (така е реагирал още само съдебният съвет в Унгария).  Днес обаче се държа европейски.

Вариантите отново бяха два – нашият съвет да подкрепи становището на ЕМСС или да го приеме „за сведение“, сиреч отново да избяга от ясна позиция. А в правната комисия не е било постигнато съгласие за някой от вариантите.

Калин Калпакчиев напомни вкратце параметрите на готвената реформа в Полша.

  • В Националния съвет на съдебната власт (който е само от съдии) да се включи нова втора колегия, избирана изцяло от парламента. При положение че и в съществуващия съвет, който става първа колегия, има парламентарна квота.
  • Предсрочно да се прекрати мандатът на действащия съвет. Тук ЕМСС се позовава включително на доклад на Венецианската комисия по няколкото прецедента с предсрочното прекратяване на мандати на ВСС в България.
  • Да се прекратят предсрочно мандатите на всички председатели и зам.-председатели на съдилища, като новите ще се избират от парламента.

От своя страна Лозан Панов внесе и становище на Мрежата на председателите на върховни съдилища в ЕС. „Намесата на полските власти, включително поставянето под съмнение на конституционосъобразността на назначаването на първия председател на Върховния съд на Република Полша и предвижданата реформа на Националния съвет на съдебната система, поставят под заплаха независимостта на Върховния съд, както и на полската съдебна система като цяло“, се казва в него. Мрежата на председателите изразява също загриженост, че това ще доведе не само до подкопаване на принципите на правовата държава, но и на взаимното доверие в правораздаването.

Чуха се възражения, че ситуацията е деликатна, параметрите на реформата не са докрай ясни и не е удачна намеса в суверенната воля на държавата каква реформа да прави.

„Ситуацията в Полша доказва, че винаги може да се стигне дотам демократичния път да бъде върнат назад. Да имаме едно наум на кои европейски структури можем да разчитаме, ако това стане и у нас“, прикани Юлиана Колева.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.