Последни новини
Home / Законът / По европейски, ВСС за готвената реформа в Полша: Независимостта на съдиите е застрашена!

По европейски, ВСС за готвената реформа в Полша: Независимостта на съдиите е застрашена!

Defakto.bg

Обсъжданата съдебна реформа в Полша буди тревога, посяга на независимостта на магистратите и на принципите на правовата държава. Зад това становище в подкрепа на позицията на Изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) изненадващо застана и нашият ВСС. Решението бе гласувано с 14 гласа „за“ и едва 3 „против“. Становището ще бъде изпратено също на Министерския съвет и на парламента.

Миналата година мнозинството във ВСС отказа да подкрепи ЕМСС в протеста й срещу преследването на съдии и прокурори в Турция и се въздържа от позиция (така е реагирал още само съдебният съвет в Унгария).  Днес обаче се държа европейски.

Вариантите отново бяха два – нашият съвет да подкрепи становището на ЕМСС или да го приеме „за сведение“, сиреч отново да избяга от ясна позиция. А в правната комисия не е било постигнато съгласие за някой от вариантите.

Калин Калпакчиев напомни вкратце параметрите на готвената реформа в Полша.

  • В Националния съвет на съдебната власт (който е само от съдии) да се включи нова втора колегия, избирана изцяло от парламента. При положение че и в съществуващия съвет, който става първа колегия, има парламентарна квота.
  • Предсрочно да се прекрати мандатът на действащия съвет. Тук ЕМСС се позовава включително на доклад на Венецианската комисия по няколкото прецедента с предсрочното прекратяване на мандати на ВСС в България.
  • Да се прекратят предсрочно мандатите на всички председатели и зам.-председатели на съдилища, като новите ще се избират от парламента.

От своя страна Лозан Панов внесе и становище на Мрежата на председателите на върховни съдилища в ЕС. „Намесата на полските власти, включително поставянето под съмнение на конституционосъобразността на назначаването на първия председател на Върховния съд на Република Полша и предвижданата реформа на Националния съвет на съдебната система, поставят под заплаха независимостта на Върховния съд, както и на полската съдебна система като цяло“, се казва в него. Мрежата на председателите изразява също загриженост, че това ще доведе не само до подкопаване на принципите на правовата държава, но и на взаимното доверие в правораздаването.

Чуха се възражения, че ситуацията е деликатна, параметрите на реформата не са докрай ясни и не е удачна намеса в суверенната воля на държавата каква реформа да прави.

„Ситуацията в Полша доказва, че винаги може да се стигне дотам демократичния път да бъде върнат назад. Да имаме едно наум на кои европейски структури можем да разчитаме, ако това стане и у нас“, прикани Юлиана Колева.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.