Последни новини
Home / Законът / Последно: Отиде ли магистрат във ВСС, Инспектората, НС, правителството, длъжността му се освобождава

Последно: Отиде ли магистрат във ВСС, Инспектората, НС, правителството, длъжността му се освобождава

Defakto.bg

Пленумът на съвета излезе с принципно решение

Длъжностите на съдиите, прокурорите и следователите, преминали на мандатни постове във ВСС, Инспектората, парламента, правителството и др. са свободни. За тях се обявяват конкурси и на тях се назначават титуляри.

Това в крайна сметки реши пленумът на ВСС днес. Решението не означава ревизия на закона, гарантиращ на тези магистрати връщане в третата власт на “заеманата преди избора длъжност”. Акцентът му е върху това дали конкретното място трябва да се пази като “временно освободено” до приключването на мандатите им и да се заема само от командировани магистрати (или да стои вакатно) или кадровата процедура да върви като във всички останали случаи. А след изтичането на мандатите ВСС да предвижда как ще ги възстановява.

На обратното становище – че тези длъжности са “временно освободени”, а не “свободни”, бе главният инспектор Теодора Точкова.

Ето съобщението на ВСС:

“Пленумът на ВСС реши, че длъжностите по чл. 28 от ЗСВ, чл. 50 от ЗСВ и чл. 195, ал. 3 от ЗСВ са свободни, а не временно освободени. Решението възпроизвежда предложението на Комисията по предложенията и атестирането към Съдийската колегия.

Обсъждането на приложението на посочените разпоредбите от ЗСВ са внесени за разглеждане от Пленума на ВСС по предложение на Съдийската колегия, в изпълнение на решение по протокол № 17/25.04.2017 г.

С решение по т. 20 от Протокол №11 от проведеното на 14 март 2017 г. заседание на Съдийската колегия на ВСС е дадена възможност на Инспектората към ВСС да даде становище по приложението на посочените разпоредби от ЗСВ. Становището е депозирано във ВСС на 19.04.2017 г. и в него е посочено, че длъжностите по чл. 28, чл. 50 и чл. 195, ал. 3 от ЗСВ са временно освободени, а не свободни.

Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия с решение по протокол № 11/13.03.2017 г. е предложила на Колегията да приеме, че длъжностите по чл. 28 от ЗСВ, чл. 50 от ЗСВ и чл. 195, ал. 3 от ЗСВ са свободни, а не временно освободени.

Съдийската колегия с решение по протокол 11/14.03.2017 г. е отложила разглеждането на точката за следващо заседание на Колегията, като проекторешението, заедно с мотивите към него са предоставени на ИВСС за вземане на становище по направеното предложение.”

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.