Последни новини
Home / Законът / Последно: Отиде ли магистрат във ВСС, Инспектората, НС, правителството, длъжността му се освобождава

Последно: Отиде ли магистрат във ВСС, Инспектората, НС, правителството, длъжността му се освобождава

Defakto.bg

Пленумът на съвета излезе с принципно решение

Длъжностите на съдиите, прокурорите и следователите, преминали на мандатни постове във ВСС, Инспектората, парламента, правителството и др. са свободни. За тях се обявяват конкурси и на тях се назначават титуляри.

Това в крайна сметки реши пленумът на ВСС днес. Решението не означава ревизия на закона, гарантиращ на тези магистрати връщане в третата власт на „заеманата преди избора длъжност“. Акцентът му е върху това дали конкретното място трябва да се пази като „временно освободено“ до приключването на мандатите им и да се заема само от командировани магистрати (или да стои вакатно) или кадровата процедура да върви като във всички останали случаи. А след изтичането на мандатите ВСС да предвижда как ще ги възстановява.

На обратното становище – че тези длъжности са „временно освободени“, а не „свободни“, бе главният инспектор Теодора Точкова.

Ето съобщението на ВСС:

„Пленумът на ВСС реши, че длъжностите по чл. 28 от ЗСВ, чл. 50 от ЗСВ и чл. 195, ал. 3 от ЗСВ са свободни, а не временно освободени. Решението възпроизвежда предложението на Комисията по предложенията и атестирането към Съдийската колегия.

Обсъждането на приложението на посочените разпоредбите от ЗСВ са внесени за разглеждане от Пленума на ВСС по предложение на Съдийската колегия, в изпълнение на решение по протокол № 17/25.04.2017 г.

С решение по т. 20 от Протокол №11 от проведеното на 14 март 2017 г. заседание на Съдийската колегия на ВСС е дадена възможност на Инспектората към ВСС да даде становище по приложението на посочените разпоредби от ЗСВ. Становището е депозирано във ВСС на 19.04.2017 г. и в него е посочено, че длъжностите по чл. 28, чл. 50 и чл. 195, ал. 3 от ЗСВ са временно освободени, а не свободни.

Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия с решение по протокол № 11/13.03.2017 г. е предложила на Колегията да приеме, че длъжностите по чл. 28 от ЗСВ, чл. 50 от ЗСВ и чл. 195, ал. 3 от ЗСВ са свободни, а не временно освободени.

Съдийската колегия с решение по протокол 11/14.03.2017 г. е отложила разглеждането на точката за следващо заседание на Колегията, като проекторешението, заедно с мотивите към него са предоставени на ИВСС за вземане на становище по направеното предложение.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.