Последни новини
Home / Законът / Цацаров ще иска тълкуване на ВКС за връщането на делата

Цацаров ще иска тълкуване на ВКС за връщането на делата

Defakto.bg

Цветя за Цецка Цачева за ЧРД на патерица

Главният прокурор Сотир Цацаров ще иска от ВКС тълкуване по три „спорни“ въпроса, водещи до връщането на дела. Искането ще бъде отправено най-късно до 30 юни.

Това анонсира днес Цацаров при обсъждане на доклада за дейността на прокуратурата и разследващите органи за 2016 г. във ВСС. Единодушно, с 18 „за“ докладът бе приет.

На министър Цачева й върви на цветя – предния път за „добре дошла“ (на снимката), днес за ЧРД.

За втората част от дневния ред в съвета дойде и правосъдният министър Цецка Цачева, след приключване на заседание на правителството.

Вчера, 24 май, тя е била рожденичка и получи поздрави и букет от представляващия ВСС Димитър Узунов.

Пред пленума на съвета Сотир Цацаров очерта основните параметри в годишния доклад, който бе публикуван.

Главният прокурор акцентира на върнатите от съда на прокуратурата дела – 4,9 % при над 5% в предните две години. Както и на ниския процент на оправданите лица – 2,5 % за 2016 г. при 2,8 % за 2015 г.  Освен на пропуски, грешки и пасивност при събиране на доказателства по време на разследването и пропуски на съдебното дирене, оправдателните присъди, според прокуратурата, са следствие от противоречива съдебна практика.

Именно за това ще се иска тълкувателно решение на ВКС, най-общо по три въпроса: за практиката по чл. 282 от НК (престъпленията по служба), изискванията към съдържанието и обосноваността на обвинителния акт, както и противоречива практика след тълкувателно решение на самия ВКС.

Цацаров подчерта също, че трябва да се премахне изключително големият формализъм в наказателния процес, да се постави „бариера“ пред многократното връщане на делата, за осъвременяване на съставите в НК, както и нова подсъдност на спецпрокуратурите и спецсъдилищата (те да се занимават занапред с делата за корупция по високите етажи).

По време на дебата във ВСС бе поставен въпросът за натовареността на следователите и начините за преодоляване, острият проблем със съдебните експертизи и сериозната нужда от законов регламент. Но те „за сведение“. Макар че Калин Калпакчиев поразбуни духовете с изявлението, че е време да се сложи край на дуализма в разследването с промени в Конституцията.

Ясен Тодоров, очаквано, се обяви срещу „ликвидирането“ на следствието.

Калпакчиев постави и принципен проблем – очевидно въпреки публикуването им годишните доклади на „тримата големи“ не стигат до по-широки групи, какъвто вече е замисълът на закона и призова ВСС да помисли кай да съдейства за това. Не се разбра дали призивът му се прие.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.