Последни новини
Home / Законът / Борисов за Военното НДК: „Вижте какви работи правим!“

Борисов за Военното НДК: „Вижте какви работи правим!“

Defakto.bg

Стефан Милев „искрено се надява“ столичните съдии и прокурори да се преместят през септември

„Вижте какви хубави работи правим!“, оцени премиерът Бойко Борисов ремонтът на Военното НДК. И прикани народа да види каква грижа се полага не само за магистратите, но и за „сгафилите“, та да бъдат съдени по европейски.

Властта инспектира днес сградата на бул. „Ген.Скобелев“-23, където трябва да се преместят наказателните съдии от Софийския районен съд и прокурорите от столичната районна прокуратура. А Борисов даде заявка до една година „същия вид“ да има и „съдът до радиото“, сиреч старата сграда на СРС на бул.“Драган Цанков“, станала известна и като „дядовата ръкавичка“.

В обиколката на Военното НДК, поведена от премиера, участваха министрите Цецка Цачева и Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров, представляващият ВСС Димитър Узунов и Светла Петкова от съвета, и.ф. шефът на районния съд Стефан Милев и районният прокурор на София Петър Белчев.

Председателят на ВКС Лозан Панов не дойде.

Димитър Узунов посреща

Инициативата за огледа бе на Висшия съдебен съвет, поканата – отправена от Димитър Узунов.

„Искрено се надявам, че с усилията на ВСС, Министерството на правосъдието, на финансите до началото на месец септември ще можем да започнем работа тук и да преместим Софийския районен съд, както и Районната прокуратура“, обяви Стефан Милев.

Основните усилия за преустройството на сградата бяха на бившия председател на СРС Методи Лалов.

Зала за 200 души, „европейски килии“ за арестантите

Многофункционална зала, която ще има представителни функции и е с капацитет 200 души, новоизградени съдебни зали, регистратура на съда в централното фоайе, специализирана зала за разпит на защитени свидетели, стая за адвокати, помещение за съхранение на тоги са придобивките на новата съдебна сграда.

На подземния етаж е разположен паркинг за магистрати и съдебни служители.

Властта по коридори и подземия

Сградата е с един централен и четири служебни входа, като общественият достъп се осигурява откъм бул. „М. Д. Скобелев”. Сградата има два подземни етажа, на които е изграден паркинг с манежно разположение, като автомобилният достъп до него е организиран посредством две рампи от към ул.“Цар Петър“ и от към ул.“Княз Борис I“.

Достъпът до работните помещения е диференциран за съдии, прокурори, съдебни служители, за служебни лица, подсъдими, адвокати и граждани.

„На практика към момента това е единствената съдебната сграда, която ще отговаря в най-пълна степен на нормативните изисквания и съвременните международни изисквания“, отчете изпълнителят.

Сградата е с обща разгърната площ от 36 000 кв. м. и е разделена на две основни тела, с височина от 8 етажа за Софийска районна прокуратура и 5 етажа за наказателната колегия на Софийски районен съд.

В зала

В частта на СРС са изградени 35 съдебни зали, като към всяка е организирана самостоятелна съвещателна зала за съдебния състав. Обособена е стая за разпит на малолетни лица. В останалите надземни етажни нива на бившия киноконферентен блок са съдийските кабинети.

За СРП са изградени две съвещателни зали, а останалите помещения са обособени в кабинети за прокурорите, съдебните служители и съответните административни служби.

Килиите за арестанти

Впечатляващи са арестантските килии. Но, да пази Господ от „настаняване“ там.

Преустройството на сградата и извършените ремонтните дейности са стрували 14 346 000 лева, сега се монтират мебели и преносима техника.

„Високи“ коментари

Провокиран от журналисти, премиерът, разбира се, не пропусна и „горещи теми“.

За Лозан Панов

Борисов беше върнат към един негов коментар след срещата му с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщи „Правен свят“. Тогава премиерът заяви: „Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система“.

Днес каза: „Моят призив е и към съдиите, и към прокурорите. Обществото очаква от тях бързи съдебни процеси и справедливост. Колкото по-малко им се месим, обръщам се към всички политици, това са най-интелигентните хора, да станеш прокурор или съдия, учиш много, развиваш се много, четеш много и за мене е най-важно те да седнат и да направят така, че да работят по най-добрия начин в полза на обществото. Тръгнем ли всеки ден да говорим само по тези теми, нищо добро не очаква съдебната система. Затова и аз не говоря по тях“.

Добави: „Аз говоря за бърз справедлив съдебен процес, максимално добри условия за работа на съдии и прокурори, вие ме връщате да говоря за Лозан Панов. Той поиска среща с мен, извиках вицепремиера, министъра, два часа си говорихме. Каквото имахме да си казваме, си го казахме“.

За самолетите и президента

„Ще купуваме нов изтребител, когато станем готови“, отсече Борисов в отговор на критиките на президента Румен Радев, че смяната на позицията за модернизацията на въоръжените сили подкопава сигурността.

„Тази армия само от изтребители ли се състои? Преди една година президентът Радев като командващ на ВВС казваше, че МиГ-овете трябва да се ремонтират, защото могат да карат до 28-а година. Нали това са негови думи? Самолетът не е най-важното в една армия, а сухопътните сили. Не само за бронираните машини, и за флота, и за авиацията. Това са 3 рода войски. Трябва така да се планират парите, че от 2023 г. всичко това да стане факт. Самолетите трябва да са последни“, обяви Борисов.

Снимки: Министерство на правосъдието

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.