Последни новини
Home / Законът / Старт на прокурорския избор за ВСС: 12 мерят сили за 4 места

Старт на прокурорския избор за ВСС: 12 мерят сили за 4 места

Defakto.bg

„Предизборната“ прокурорска кампания за новия ВСС приключи. Утре стартира изборът.

Галина Стоянова

Прокурорите са втората гилдия, която ще излъчи своите представители в новия съвет. Миналата събота следователите избраха директора на НСлС Евгени Диков – единственият номиниран кандидат.

При прокурорите ще има надпревара – 12 претенденти (имаше и 13-и, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, но той се оттегли) ще мерят сили за 4 места от тази квота във ВСС. Кандидатите са известни, а администрацията на съвета заслужава аплодисменти – представянето на всички претенденти на страницата на ВСС е по специално изготвени профили, подредено, изчерпателно и нагледно (снимки, концепции, автобиографии и т.н.).

Правилата

Георги Кузманов

Право да участват в избора имат всички 1505 прокурори в страната, в списъка влиза и обвинител №1 Сотир Цацаров.Утре общото събрание ще изслуша претендентите в зала „Универсиада“ в София.

Дневният ред включва: откриване на събранието и обявяване на броя на присъстващите прокурори, избор на председател на събранието, избор на мандатна комисия, избор на избирателна комисия, избор на избирателни секции (секционни комисии) и определяне на техния брой, приемане на решение на Общото събрание на прокурорите за времето за изслушване на кандидатите, изслушване и поставяне на въпроси към тях.

Гергана Мутафова

Гласуването на решенията по този дневен ред се извършва чрез безжична система за гласуване, което, видя се вече от следователското събрание, пести време.

Общото събрание на прокурорите се открива от главния прокурор, а след избора на председател се ръководи от него.

Даниела Машева

На 3 юни ще е гласуването в централното фоайе на Съдебната палата в София за избралите да пуснат бюлетини. Другият вариант е подаване на вота онлайн по предварително направени заявки и раздадени талони. От 1505 прокурори, 1377 са заявили, че ще гласуват електронно.

Изборният ден приключва в 18 часа, следва преброяване на бюлетините и оповестяване на крайния резултат.

Евгени Иванов

За избрани се смятат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове. Ако те са повече от броя на членовете на ВСС от съответната квота, за избрани се смятат получилите най-много гласове. А при равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати – това записа в изборните правила действащият ВСС. Моментът с жребия липсва в закона.

Ивайло Медаров

Когато на първия тур не са избрани всички членове (не е постигнато исканото мнозинство за цялата бройка), вотът продължава на следващия ден. Ако отново не е избран съответния брой членове с нужното мнозинство, за избрани се смятат получилите най-много гласове.

Във всички случаи резултатите от вота могат да се оспорят пред смесен състав от трима съдии от ВКС и двама от ВАС. Неговото решение е окончателно.
Кандидатите
Магдален Маринов

Измежду 12-те кандидати има четирима административни ръководители или замове (Гергана Мутафова – районен прокурор на Пловдив; Пламен Найденов – окръжен прокурор на Перник; Галина Стоянова – зам.-апелативен прокурор на София и Ивайло Медаров – зам.-окръжен прокурор на София).

Трима са от върховните прокуратури (Даниела Машева и Магдален Маринов от ВКП и Мери Найденова от ВАС).
Мери Найденова

Четирима са от апелативни прокуратури (Ясенка Шигарминова от АП-Пловдив; Георги Кузманов от АП-Бургас; Пламен Марков от апелативната спецпрокуратура и Евгени Иванов от Военноапелативната прокуратура, той е и председател на Асоциацията на прокурорите).

Един кандидат е от окръжна прокуратура – Огнян Дамянов от ОП-Разград.
Огнян Дамянов

За разлика от съдийските кандидати, които направиха блогове и страници в интернет за представяне на идеите, задаване на въпроси и т.н., сред прокурорските претенденти такава активност не се наблюдаваше.

А в публикуваните концепции се правят различни заявки.
Галина Стоянова се обявява за последователно израстване в кариерата без прескачане на нива и е привърженик на диференцирания подход в новата съдебна карта, с отчитане на спецификите на региона (прокурорската колегия вече гласува подходът да е унифициран – ще има районни прокуратури само в областните центрове).
Георги Кузманов говори за отстояване на независимостта на ВСС и на органите на съдебната власт и своевременна защита при медийни атаки.
Гергана Мутафова, с една от най-обширните концепции, обсъжда съдебна карта, бюджет, голямата ножица в заплащането между първоинстанционните и върховните нива, евроизискванията и т.н.
Даниела Машева се обявява за ликвидиране на формалния подход при кадруването и преодоляване на негативната обществена нагласа за работата на ВСС и на магистратите.
Евгени Иванов пледира за публичност, отчетност и ясни и предвидими стандарти в дисциплинарната практика.
Ивайло Медаров иска „външните“ назначения да останат само за районните нива и да се премахнат за окръжните прокуратури, настоява и за усъвършенстване на системата на атестирането.
Магдален Маринов обещава да е „глас на колегите“, да е независим при вземането на решения и нетърпим към всякакви зависимости.
Мери Найденова се обявява за подобряване на състоянието и резултатността на съдената власт в отговор на европейските ангажименти за реформи.

Огнян Дамянов критикува сегашното конституционно разпределение на квотите във ВСС, обявява се за

Пламен Найденов

намаляване на парламентарното представителство от 11 на 7 членове, като четирима от тях да отидат в съдийската колегия. Говори и за периодична ротация на ВСС, по подобие на Конституционния съд.

Пламен Найденов акцентира на възвръщането на доверието към системата у самите прокурори и на децентрализацията на държавното обвинение.
Пламен Марков

Пламен Марков сочи за основен приоритет законодателни промени, които да сложат край на формализма в наказателния процес. Говори и за намаляване на парламентарната квота и механизъм за отзоваване на избраниците от професионалната квота.

Ясенка Шигарминова симпатично уверява: фактът, че й остават броени години до пенсия е преимущество. Защото

Ясенка Шигарминова

я освобождава от притеснения как изказаните мнения и позиции ще се отразят на кариерата й след завръщане в системата и гарантира, че ще работи само в интерес на колегите си.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.