Последни новини
Home / Законът / Съдът решава: Може ли арестуваният Ценко Чоков да остане кмет?

Съдът решава: Може ли арестуваният Ценко Чоков да остане кмет?

Defakto.bg

Може ли арестант без скорошни изгледи за освобождение да остане кмет? И на какво основание правомощията му се прекратяват предсрочно?

Въпросите този път са изникнали покрай емблематичния кмет на село Галиче Ценко Чоков, подсъдим като тартор на организирана престъпна група, арестант от миналото лято, за кратко пуснат под „домашен арест“ и отново върнат зад решетките. Като през това време той обаче е излизал и в платен, и в неплатен отпуск като кмет.

След отказа на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да прекрати предсрочно кметските правомощия заради липсата на законово основание за това, казусът вече е в административния съд във Враца, съобщиха оттам. Делото е образувано по протест на прокуратурата.

Според районната прокуратура в Бяла Слатина са налице основанията по чл. 42, ал.1, т. 10 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец.

Делото е насрочено за 30 май.

Решението ще е интересно – подобни казуси с кметове се появяваха неведнъж през годините.

Разнобой

Любопитното е, че Централната избирателна комисия и ОИК-Бяла Слатина изпадат в разнобой. Противоречия обаче няма по основния въпрос – в закона няма хипотеза за предсрочно прекратяване на правомощията на кмет заради пребиваването му в ареста.

Според ЦИК обаче дългото отсъствие на Чоков (който е задържан) води към други основания за прекратяване на мандата, по аналогия.

Какво казва ЦИК?

Преди да постанови отказ комисията в Бяла Слатина е изискала становището й.

„Постъпило е писмо от Централна избирателна комисия, чието становище е, че правомощията на кмета на кметство Галиче Ценко Кръстев Чоков следва да бъдат предсрочно прекратени. Мотивите на ЦИК са, че фактически от 26.05.2016 г. до настоящия момент /повече от 10 месеца/ Ценко Кръстев Чоков не изпълнява функциите си на кмет на кметство. ЦИК цитира разпоредбата на чл.42, ал.1, т.2 от ЗМСМА, съгласно която правомощията на кметовете се прекратяват предсрочно при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца поради заболяване.  От друга страна, съгласно разпоредбата на чл.42, ал.1, т.10 от ЗМСМА правомощията на кмет се прекратяват и при неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец.  Според ЦИК, имайки предвид факта, че се прекратяват пълномощията на кмет, който е в невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от шест месеца поради заболяване, на още по-голямо основание би следвало да се прекратят правомощията на кмет, който е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от десет месеца, независимо от причината. ЦИК посочва също, че последните известни за тях факти са, че Ценко Кръстев Чоков ползва неплатен отпуск до края на месец януари 2017г. и не знаят към настоящия момент дали изпълнява задълженията си“.

Отказът на ОИК-Бяла Слатина

Ето и аргументите на общинската комисия:

„Общинска избирателна комисия Бяла Слатина е направила запитване до Общинска администрация Бяла Слатина за това към настоящия момент дали кмета на кметство Галиче изпълнява задълженията си. С вх.№282/02.05.2017г. е получено писмо от администрацията, в което е посочено, че по уведомление от Ценко Кръстев Чоков, той ползва неплатен отпуск от 01.02.2017г. до 31.05.2017 г.

Дори е направено доуточняващо запитване, дали фактът, че на лицето е взета мярка „задържане под стража“ не прекъсва автоматично ползвания от него отпуск. Отговорът на Инспекцията по труда, която е специализираният орган да се произнася по въпроси от сферата на трудовото законодателство, е че в нито един нормативен документ не е посочено нещо подобно, както и че не може да се прави подобен извод по аналогия.

Мнението на Областния управител на област Враца също е, че е правомерно ползването на отпуск от Кмета на Галиче. Единствено Окръжна прокуратура Враца е изразила становище, че ползването на редовния платен годишен отпуск за 2008 и 2009 година е неправомерно, тъй като същия бил погасен по давност.

Общинска избирателна комисия Бяла Слатина не споделя становището на Централна избирателна комисия. В ЗМСМА изрично и изчерпателно са посочени основанията, при които предсрочно се прекратяват пълномощията на кметовете. Общинска избирателна комисия Бяла Слатина смята, че настоящия случай не попада в нито една от хипотезите, изброени в чл.42, ал.1 от ЗМСМА. Мнението на ОИК Бяла Слатина, че смесването на две основания и съпоставката на различни срокове е незаконосъобразно. Законодателят е определил изчерпателно случаите, при които се прекратяват предсрочно пълномощията на кметовете и тълкуването на тези разпоредби и разширяването на обхвата им е неправилен и не е в правомощията на Общинската избирателна комисия“.

Решението е от 3 май и не е единодушно. Един от членовете на ОИК, Максим Костадинов, го е подписал с „особено мнение“.

То гласи: „Гласувам „Против“, тъй като моралът не ми позволява да гласувам „За“. Наясно съм, че нямаме законово основание за предсрочното прекратяване на пълномощията на Ценко Чоков“.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.