Последни новини
Home / Законът / Втората шестица за ВСС: С повей от Европа

Втората шестица за ВСС: С повей от Европа

Defakto.bg

Общото събрание на прокурорите се „справи” за близо 6 часа

За по-малко от 6 часа общото събрание на прокурорите се справи с най-тежкия си ден, в който трябваше да избира комисии и да изслуша 12 претенденти за новия ВСС.

Стартът бе даден в 11 ч. днес, финалът се падна малко преди 17 ч. С напредването на времето присъствието в зала „Универсиада” оредяваше. Главният прокурор Сотир Цацаров и четиримата му заместници обаче желязно останаха до края.

А основните проблеми, поставени от втората „шестица” от претенденти до голяма степен се припокриваше с тези на „първите” шестима.

Центровете, безспорно, отново бяха два – заплащането и новата география.

Впечатли единодушието на претендентите – онези, които засягаха двете теми, неизменно се обявяваха за нова скала на заплащането, която да намали диспропорциите между най-ниското и най-високото нива в системата.

Любопитното бе, че също така почти единодушно прокурорските кандидати за новия ВСС подлагаха на критика прилагането на избрания вече унифициран подход за географска реформа повсеместно, без отчитане на регионалните специфики.

А най-интересното бе, че с настояването си за отчитането на повече фактори те де факто потвърждаваха позицията на шефа на съдийската комисия по натовареността Калин Калпакчиев, остро критикувана от мнозинството от ВСС. С аргумента, че нищо не се прави за съдебната карта.

Имаше и „европейски” моменти.

Благодарност към колегите

Магдален Маринов от ВКП, седмият поред претендент, започна с благодарност към колегите, които са го научили „как трябва да работи един прокурор”. Първа в списъка бе районната прокуратура в Пловдив.

Иначе Маринов, който в концепцията си обещава да е „глас на колегите”, говори за независимостта при вземането на решенията на кадровиците, прозрачност в отношенията с магистратите и ролята на ВСС за противодействието на корупцията.

Обяви се и за достойно заплащане на труда.

Единственият въпрос към него бе за натоварването на следователите, на който той отговори, че натоварването трябва да дойде от една страна, по закон, от друга зависи и от ръководителите на отделните прокуратури.

„За” назначенията на останали под чертата в конкурси

Мери Найденова от ВАП заяви, че освен дълга професионална биография има и солиден стаж в социалните дейности като член на комисията за социално-битови условия на прокуратурата, която разпределякартите за почивните бази. Тя е член и на на взаимоспомагателна каса към ВКС, обща за системата.

На въпрос за новите законови правила, позволяващи назначаване и на кандидати, останали „под чертата” при проведен конкурс (с „давност” не повече от 9 месеца) отговори, че процедурата трябва да се прилага. Защото съдейства за кадровото попълване на овакантени места, без да се завърта нова тежка конкурсна процедура. Призова и за по-кратки срокове за самите конкурси, както и за тяхното обжалване.

Ако не изпълня обещаното, си тръгвам!

За да има доверие в членовете на ВСС, те трябва да са в пряка връзка с магистратите, обяви Огнян Дамянов от ОП-Разград.

За новата съдебна география каза, че решението на прокурорската колегия за унифицирания подход е дошло „малко изненадващо и прибързано”. И е оставило нерешени ред въпроси като: как ще става преместването в териториални поделения, как ще се разпределят делата и преписките, как ще се гарантират бързите производства, връзките с полицейските и разследващите органи? Прикани моделът да не се стоварва върху всички, а първо да се изпробва в отделни прокуратури. Настоя и за „разумна дискусия”.

Обяви се против формализма в наказателния процес. „Ние, българските прокурори искаме да пишем обвинителни актове като в Европа и по техните стандарти на доказване”, категоричен бе Дамянов.

Даде обещания: „Обещавам, че в първата половина от мандата си ще посетя всички прокуратури. Когато някой ви обругава, че сте решили делото по закон, ще ви се обадя да ви попитам как да ви помогна. Защото независимост се пази с действия. Ако не изпълня обещаното, гарантирам, ще си отида от ВСС!”

Италиански модел

За привнасянето на италиански модел в работата на ВСС пледира Пламен Найденов, окръжен прокурор на Перник. А именно – да има т.нар. бели седмици, в които кадровиците не заседават, а посещават магистрати по места.

И той бе критичен към унифицирания модел на прекрояване на прокуратурите и призова да се отчитат спецификите на региони, където сегашните РП са отдалечени от окръжния град, като например в Благоевградско. Даде за пример и районните прокуратури в Казанлък и Свиленград.

Настоя за нов класификатор на основните заплати и  европейски възнаграждения на магистратите . (Защо ли никой не се сети да каже нещо и за европейски доходи на българските граждани изобщо?!)

Гласувайте по съвест и достойно!

Малшансът да бъде изслушан предпоследен отчете Пламен Марков от апелативната спецпрокуратура

Говори за промени в законодателството в посока на доказването, ускоряването на наказателния процес, връщането на чувството за справедливост и неотменност на наказанието. Обяни, че ВСС може да съдейства за това чрез министъра на правосъдието, както и чрез становища по законопроекти.

Обяви се за нов модел на заплащането, преодоляващ „несправедливата и огромна” разлика между отделните нива.

„Гласувайте по съвест и достойно, както подобава на български магистрати. Да сте живи и здрави!”, приключи той.

Съветът избърза с унифицирания модел

Последната, Ясенка Шигарминова от АП-Пловдив благодари на колегите, останали да я чуят.

Изтъкна, че основният й професионален път е като редови прокурор, затова познава проблемите на редовите.

Отбеляза: напоследък има демотивация и оттегляне на колеги от прокуратурата в съда, особено в Пловдив. „Не ми харесва, нашата работа е достойна!”, каза Шигарминова.

Изтъкна, че оперативните звена в прокуратурата са районните и окръжните, които изнасят на гърба си всички негативи и диспропорцията във възнагражденията е  несправедлива.

Направи сравнение между „апаратите”. Така има „тежък апарат” във ВКП, с 91 прокурори и 25 помощник прокурори. Докато в РП Пловдив с 45 прокурори прокурорският помощник е само един.

„Не съм привърженик на уницифирания модел. Сегашният ВСС бърза”, обяви още 12-ият кандидат.

На 3 юни ще е гласуването. От общо 1505 прокурори, 1377 са дали заявка за електронен вот, останалите са с бюлетини. Всички те трябва да изберат четимира свои представители в новия ВСС.

Кои от 12-те претенденти ще се класират, предстои да видим.

Но вече има мълви. Според тях „сигурни” за новия съвет са Гергана Мутафова, Галина Стоянова, Ивайло Медаров, Пламен Найденов.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.