Последни новини
Home / Законът / Първите шестима кандидати за ВСС: Пенсии, заплати, съдебна карта

Първите шестима кандидати за ВСС: Пенсии, заплати, съдебна карта

Defakto.bg

Осигуряване на „достойни старини” и на „справедливи” възнаграждения бяха сред темите, върху които акцентираха при изслушването си първите шестима от прокурорските кандидати за ВСС. Като други лайтмотиви се очертаха прекрояването на съдебната карта, категоричното оставане на прокуратурата в третата власт и незаслужено лошият имидж на магистратите.

Впечатли, че докато при първите двама изслушани залата безмълвстваше, след това потекоха въпроси, някои дори парливи. Особено активни бяха от Районна прокуратура-Пловдив, чийто ръководител е сред кандидадите.

Изслушването протече по азбучен ред.

Безмълвни

Зам.-апелативният прокурор на София Галина Стоянова обяви за свои приоритети последователност и предвидимост при кариерното израстване на магистратите,  внимателно преструктуриране на съдебната карта. Обеща честност, почтеност, независимост.

Въпреки „трикратно подканяне” от избрания за председателя на общото сърание Виктор Малинов, към нея нямаше нито един въпрос.

Много сме добри!

Георги Кузманов от АП Бургас разкритикува „оглушителната тишина”, с която медиите посрещат положителните резултати при проверка на прокурори.

И призова критиките да се прекратят, защото „ние сме от най-добре работещите в ЕС, ние сме много добри прокурори”. Кузманов се позова на ниския дял на опрадвателните присъди – под 2 %.

Той първи зачекна темата за „заслужено пенсионно възнаграждение за осигуряване на достойни старини!” От което се разбра, че явно ратува за пенсиониране на прокурорите при условия, различни от редовите граждани (може би за отпадане на тавана на пенсиите и за тях).

Пое ангажимент за постоянен контакт с всеки прокурор от страната. Завърши с: „Когато сме заедно, сме силни!”

И към него нямаше въпроси.

Посрещната с аплодисменти

Аплодисменти посрещнаха и изпратиха районния прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Тя говори за предстоящата мащабна административна реформа, за достойно заплащане, гъвкави модели за реално финансово поощряване при тежък обвинителен акт или постигната осъдителна присъда по важно дело.

И започнаха въпроси – към нея все от РП-Пловдив.

Питаха я за работата на следователите и възможността едновременно да се получават и пенсия, и заплата. Тя отговори, че проблемите са законодателни.

За съотношението между магистрати и съдебни служители каза, че ВСС трябва да създаде ясна рамка според натовареността.

За закриване на териториални отделения обяви, че това е краен етап, който трява да бъде обвързан и с предстоящата нова структура на районните съдилища.

Пренасочване на финансовия ресурс

Даниела Машева от ВКП наблегна на проблема за натовареността и съобразяването на новата съдебна карта с нея. Както и за насочване на по-голям финансов ресурс към звената с по-голяма натовареност.

Последваха два въпроса за анонимните сигнали. Машева каза, че производства не могат и не трябва да започват по анонимни сигнали.

За асоциацията, съпругата и делата

Евгени Иванов от Военноапелативната прокуратура, шеф на Асоциацията на прокурорите обяви, че прехваленият румънски модел включва и персонални пенсии на магистратите. Апелира за „разум и аргументи” при реформата на съдебната карта, без бързане.

Любопитни бяха въпросите към него.

На питане справедливо ли е зачертаването на задочното обучение по право обяви, че това ограничава достъпа до образование на хората без достатъчно средства. И призова държавата да осигури финансиране на онези, които заслужават.

Военен прокурор го „захапа” по няколко теми: няма ли да е по-полезен на колегите са кто председател на асоциацията, а не като член на ВСС? Образувал ли е досъдебно производство срещу колега на базата на СРС и как ще брани правата на професията, като сам ги нарушава? Защо съпругата му, съдия, е ходила на всички негови предизборни мероприятия.

Иванов отвърна, че трудно приел да бъде номиниран за ВСС, но там щял да има повече възможности да помага на колегите.

Призна, че е образувал дело срещу прокурор, в което е имало незаконни СРС, но и други данни.

Що се отнася до съпругата, покрай нея знаел колко е трудна и отговорна съдийската професия, но прокурорската била по-трудна. За присъствието й в предизборната му кампания обясни: „Съпругата ми не е присъствала на моите срещи с колегите, а ме придружаваше в пътуванията из страната, защото се притесняваше за моята сигурност. Искаше да е сигурна, че няма да заспя на волана”.

На следващ въпрос кандидадът се зарече: „Никога не бих се примирил с изваждането на прокуратурата от съдебната власт, ще е пагубно!”

Анализ на разликата в заплатите между София и страната

Ивайло Медаров, зам.-окръжен прокурор на София обяви, че имиджът на съдебната система e ключов и притеснителен въпрос и ВСС трябва да вземе мерки по него. Акцентира върху първоинстанционите прокуратури, равномерното натоварване, справедливото възнаграждение.

На въпрос дали е справедлива разликата в заплатите между софийските прокурори и т.нар. провинция, обяви – някога е била справедлива заради голямото натоварване на СРП и СГП. Но сега в СГП получили допълнителни бройки, натоварването не било същото и въпросът трябвало да се постави на сериозен анализ.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.