Последни новини
Home / Законът / Висшият адвокатски съвет отмени заличаването на Миков като адвокат, праща го на дисциплинарен съд

Висшият адвокатски съвет отмени заличаването на Миков като адвокат, праща го на дисциплинарен съд

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) отмени решението на Софийската адвокатска колегия от 19 април т.г., с което нашумелият адвокат Симеон Миков бе отписан завинаги от адвокатурата заради загубата на морални и професионални качества да упражнява професията.  ВАдвС, пред когото Миков оспори заличаването си,   приема, че поведението на адвоката е недопустимо, но решението за неговото санкциониране не е взето по стабилния законов ред. И като отменя наложената санкция, Висшият адвокатски съвет указва на  Софийската адвокатска колегия да реши случаят „Миков“ като  образува  дисциплинарно производство пред дисциплинарния съд на САК.  „За да бъдат налаганите санкции ефективни, то те трябва да са обосновани, да имат нужния институционален стабилитет и да са основани единствено на закона. Ако тези условия не са изпълнени, всяко решение, в т.ч. и в сферата на дисциплинарната дейност, би било не по-малко укоримо от причината за вземането му“, е един от мотивите на ВАдвС.

Името на адвокат Симеон Миков бе замесено в схема за прибиране на пари от нищо неподозиращи „длъжници“ заради мними дългове, разкрита от bTV.  Ставаше дума за поредица от случаи, в които хората са поставени пред свършен факт – на базата на записи на заповеди или други „документи“ са изваждани изпълни листове, образувани са изпълнителни дела и са източвани сметки или запорирани имоти.  Като друг участник се сочеше частният изпълнител Иван Чолаков, срещу когото също има дисциплинарни дела.  За случаите, разкрити от бТВ,  вече има 5 досъдебни производства в Софийската районна прокуратура. Освен това срещу частния съдебен изпълнител Иван Чолаков са образувани 7 дисциплинарни производства.

С адвокат Миков се зае софийската колегия, в чиито регистри е вписан той.  И САК през април взе безпрецедентното решение да го отпише от регистрите си.   „Това не е дисциплинарно наказание, а отписване на основание чл. 4, ал.1, точка 5 от Закона за адвокатурата. Става дума за загуба на качества, без които един юрист не може да е адвокат. Все едно човек, загубил зрението си, да продължава да има шофьорска книжка“, заяви тогава Петър Китанов.

 Висшият адвокатски съвет обаче се придържа към разбирането, че всяко нарушение трябва да бъде доказвано в хода на дисциплинарно производство, без да се заобикаля процедурата за това.  

Възмущението сред широката българска общественост от скандалния случай е напълно справедливо, сочи съветът, който не крие ,че подобни чувства са изпитали всички честни и почтени адвокати и органи на адвокатурата.

„В правовото общество водещ обаче е законът, а не емоциите.  Ето защо решенията на органите, в т.ч. и по дисциплинарните производства, трябва да са обосновани, да имат нужния институционален стабилитет и да са основани единствено на закона.  Ако тези условия не са изпълнени, всяко решение, в т.ч. и в сферата на дисциплинарната дейност, би било не по-малко укоримо от причината за вземането му“, убедени са адвокатите от ВАдвС.

Те припомнят, че „случаи като посочените (споменава се и  небезизвестният Момчил Мондешки, съприказчикът на „Двете каки“ бел.ред)  са били част от мотивите, поради които преди повече от две години адвокатската общност поиска изменения в Закона за адвокатурата. А голяма част от предвидените промени бяха насочени именно към драстично завишаване на изискванията към адвокатите и дисциплинарната отговорност, която следва да носят.

Висшият адвокатски съвет е категоричен, че ще бъде още по-настойчив в исканията си за промени в законодателната база, които ще позволят на компетентните му органи своевременна, безкомпромисна и категорична реакция срещу всяка дейност, накърняваща доброто име и вековната традиция на адвокатската професия.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.