Последни новини
Home / Законът / Председателите на върховните съдилища в ЕС загрижени за независимостта на съда в Полша

Председателите на върховните съдилища в ЕС загрижени за независимостта на съда в Полша

Defakto.bg

Провежданата реформа удря независимостта на съдебната власт

В специално изявление Мрежата на председателите на върховните съдилища в ЕС бие тревога за провежданите реформи в Полша.

28-те председатели предупреждават: Поставя се под съмнение независимостта както на Върховния съд, така и на цялата съдебна власт изобщо.

Изявлението им е изпратено на първия зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Днес то бе разпространено от българския ВКС. Документът е изпратен и на 44-о Народно събрание и премиера Бойко Борисов.

Миналата седмица тревогата за ставащото в Полша сподели и българският ВСС, подкрепяйки позиция на Европейската мрежа на съдебните съвети.

Става дума за промените, предвиждащи прекратяване на мандатите на председателите и зам.-председателите на всички съдилища и назначаването на нови от парламента, предсрочното прекратяване на мандата на действащия Национален съвет на съдебната власт и увеличаването на парламентарната квота в него.

Изявление на Мрежата на председателите на върховните съдилища на Европейския съюз относно положението в Полша:

Мрежата на председателите на върховните съдилища на Европейския съюз изразява своята загриженост във връзка с докладите относно намесата на полските власти в полската правораздавателна система.

Мрежата на председателите е организация, съставена от председателите на върховните съдилища на Европейския съюз. Членовете й се събират, за да обсъждат въпроси, които представляват общ интерес и будят загриженост сред тях, обменят идеи и информация, също така осигурява форум, чрез който европейските институции могат да поискат становището на върховните съдилища в Европейския съюз по различни въпроси.

Намесата на полските власти, включително поставянето под съмнение на конституционосъобразността на назначаването на първия председател на Върховния съд на Република Полша и предвижданата реформа на Националния съвет на съдебната система, поставят под заплаха независимостта на Върховния съд, както и на полската съдебна система като цяло.

Сътрудничеството в сферата на правосъдието до голяма степен се основава на взаимно доверие в правораздаването в рамките на Европейския съюз. Поради това Мрежата на председателите изразява своята загриженост, че намесата на полските власти не само ще доведе до подкопаване на принципите на правовата държава, но и на взаимното доверие в правораздаването.

Мрежата на председателите се присъединява към изявленията за загриженост относно независимостта на правосъдната система в Полша, изразени от Европейската комисия и Венецианската комисия, и изразява своята солидарност с полската съдебна система.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.