Последни новини
Home / Законът / Председателите на върховните съдилища в ЕС загрижени за независимостта на съда в Полша

Председателите на върховните съдилища в ЕС загрижени за независимостта на съда в Полша

Defakto.bg

Провежданата реформа удря независимостта на съдебната власт

В специално изявление Мрежата на председателите на върховните съдилища в ЕС бие тревога за провежданите реформи в Полша.

28-те председатели предупреждават: Поставя се под съмнение независимостта както на Върховния съд, така и на цялата съдебна власт изобщо.

Изявлението им е изпратено на първия зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Днес то бе разпространено от българския ВКС. Документът е изпратен и на 44-о Народно събрание и премиера Бойко Борисов.

Миналата седмица тревогата за ставащото в Полша сподели и българският ВСС, подкрепяйки позиция на Европейската мрежа на съдебните съвети.

Става дума за промените, предвиждащи прекратяване на мандатите на председателите и зам.-председателите на всички съдилища и назначаването на нови от парламента, предсрочното прекратяване на мандата на действащия Национален съвет на съдебната власт и увеличаването на парламентарната квота в него.

Изявление на Мрежата на председателите на върховните съдилища на Европейския съюз относно положението в Полша:

Мрежата на председателите на върховните съдилища на Европейския съюз изразява своята загриженост във връзка с докладите относно намесата на полските власти в полската правораздавателна система.

Мрежата на председателите е организация, съставена от председателите на върховните съдилища на Европейския съюз. Членовете й се събират, за да обсъждат въпроси, които представляват общ интерес и будят загриженост сред тях, обменят идеи и информация, също така осигурява форум, чрез който европейските институции могат да поискат становището на върховните съдилища в Европейския съюз по различни въпроси.

Намесата на полските власти, включително поставянето под съмнение на конституционосъобразността на назначаването на първия председател на Върховния съд на Република Полша и предвижданата реформа на Националния съвет на съдебната система, поставят под заплаха независимостта на Върховния съд, както и на полската съдебна система като цяло.

Сътрудничеството в сферата на правосъдието до голяма степен се основава на взаимно доверие в правораздаването в рамките на Европейския съюз. Поради това Мрежата на председателите изразява своята загриженост, че намесата на полските власти не само ще доведе до подкопаване на принципите на правовата държава, но и на взаимното доверие в правораздаването.

Мрежата на председателите се присъединява към изявленията за загриженост относно независимостта на правосъдната система в Полша, изразени от Европейската комисия и Венецианската комисия, и изразява своята солидарност с полската съдебна система.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.