Последни новини
Home / Законът / Пленум на ВАС обсъжда как ще номинира председател

Пленум на ВАС обсъжда как ще номинира председател

Defakto.bg

За 15 часа днес е насрочен пленум на Върховния административен съд по „гореща“ тема – номинирането на наследник на Георги Колев.

Конкретно днес върховните съдии трябва да обсъдят и приемат правилата за издигане на кандидати в стартиралата процедура за шеф на ВАС. Последните промени в съдебния закон, в сила от август м.г., дадоха право на пленумите на двете върховни съдилища също да предлагат претенденти, както и да изслушват всички номинирани.

Решенията се чакат с интерес, особено заради заявките на пленума да е „горещо“. Проектоправилата, предложени от работна група, не се приемат еднозначно и очевидно ще срещнат съпротива от част от съдиите. Така например за спорни се определят идеите пленумът да номинира само един кандидат, с явно гласуване и без „въздържал се“, казаха магистрати пред De Fakto. Според тях това е в разрез със свободната съдийска воля и против демократичния вот.

След приемането на правилата, в следваща седмица съдиите от ВАС отново ще се съберат, за конкретни номинации. Дотук най-спряганото име от съда е на Георги Чолаков, председател на отделение.

На 25 май пленумът на ВСС откри процедурата за избор на председател на Върховния административен съд. Оттук нататък следват номинациите – на четири поредни заседания на пленума на ВСС. Първата дата е 1 юни, следват 8, 15 и 22 юни.

Самият избор от пленума на ВСС ще е на 11 септември. За успешен избор се искат 17 „за“ от 25-членния съвет.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.